Concret, în consiliul local s-a propus să se facă schimbul între spațiul în care funcționează Colegiul Tehnic «Dimitrie Leonida» (fostul liceu CFR), Universitatea de Vest urmând să cedeze fosta popotă de pe Oituz, unde urma să fie construită o parcare supraetajată. Nu a fost să fie, consilierii locali PSD au fost împotriva acestui schimb de terenuri.
Și inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu crede că acest schimb nu este unul potrivit și este în dezavantajul învățământului preuniversitar. Mai mult, aceasta propune ca Universitatea de Vest să dea terenul pentru parcare cu titlu gratuit, nu la schimb…
Aura Danielescu spune că în câțiva ani spațiile pentru școlile din Timișoara vor fi insuficiente, dacă este să ne referim strict chiar și la clasele pregătitoare. În același timp, există deja școli ai căror elevi vor face ore în containere sau în alte părți. În plus, spațiul de la capătul liniei de tramvai 5 al școlii Dimitrie Leonida (care poate adăposti aproximativ 24 de clase) ar putea deveni o soluție pentru unii elevi de la Școala nr. 19 Avram Iancu, aflată în zonă.
„I-am spus domnului primar că sunt dispusă să intrăm într-un dialog, nu am dori ca această instituție să fie percepută că se opune binelui timișorenilor, nu ne opunem acelei parcări supraetajate, însă spațiul care se dorește la schimb de către UVT îi duce pe cei de la universitate în situația de a schimba o bucățică pe care au primit-o cu titlu gratuit de la statul român. Mărinimia colegilor noștri de la universitate ar trebui să meargă până acolo încât să dea acea bucățică de la Oituz cu titlu gratuit, nu la schimb. Noi așteptăm ani de zile până găsim soluții pentru spații. Clădirea respectivă a dus învățământul preuniversitar în situația doar de a da, nu de a primi ceva în schimb”, a spus inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș spun că unitățile de învățământ din Timiș duc lipsă de spații, iar în anii următori va crește și numărul de clase pregătitoare.
„Elevii vor ajunge să facă ore de după-amiaza. Liceul Grigore Moisil va avea, în 2018-2019, 18 clase pregătitoare, iar în 2022 – 24 de clase. Timpul pe care-l avem la dispoziție nu este în favoarea noastră. La Școala nr. 30, în septembrie, avem nevoie de 16 containere, primăria a aprobat 10 la ora actuală, așteptăm rectificarea de buget. Ce se va întâmpla peste patru ani? Este un spațiu foarte larg, foarte mare, la Dimitrie Leonida. Cu o suprafață de teren de 9.000 de metri pătrați, unde avem construcțiile noastre. Acolo, cel mai probabil, ar putea face ore Școala nr. 19 Avram Iancu, să se extindă până la zona respectivă. Ea deservește zona aceea. Nu ne opunem dezvoltării municipiului Timișaora, nu avem nicio intenție ascunsă, ci doar aceea de a fi respectate toate părțile”, a spus Aura Danielescu.
Inspectorul școlar general propune un dialog între UVT, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Timiș și Primăria Timișoara și spune că pe învățământul din Timiș există presiunea spațiilor, care sunt insuficiente.
„Mă bazez pe înțelegearea autoriăților locale, sunt convinsă că pentru Timișoara și pentru timișoreni vor găsi o soluție, fără să forțăm învățământul preuniveristar să cedeze din puținele spații pe care le are. Noi avem presiunea spațiilor, Școala nr. 16, Școala nr. 19, Școala nr. 30, Grigore Moisil, toate aceste școli au probleme foarte mari cu spațiile. Poate că ar fi bine să fi fost o dezbatere pe acest subiect. Cred că o comunicare mai bună s-ar impune”, a spus Aura Danielescu.
Rectorul UVT Marilen Pirtea nu este de acord cu sugestia inspectorului școlar general de Timiș de a da spațiul UVT gratuit, dar este deschis discuțiilor și altor variante.
„Îi mulțumesc de sugestie doamnei Aura Danielescu, dar ea ia cele mai bune decizii pentru inspectorat și pentru liceele pe care le protejează ca și spații, iar eu împreună cu Senatul universității vom încerca să gândim pentru universitate cele mai bune decizii, evident și în folosul timișorenilor, dacă este posibil. A fost discuția de a face acel schimb, am fost de acord, ca să nu blocăm lucrurile, iar noi avem un proiect pe acel teren, avem ce să facem cu acel spațiu, nu îl cedăm în mod gratuit. Nu cred că faptul că noi am primit acel spațiu, înseamnă că trebuie să-l dăm mai departe. Inspectoratul școlar, dacă dorea, găsea soluții pentru un astfel de schimb, iar noi nu ținem cu dinții doar de acel spațiu al Liceului CFR. Dacă într-o altă discuție cu primăria vom cădea de acord că va putea exista un schimb la fel de avantajos cu alte spații, sigur că vom intra în dialog și vom găsi soluția cea mai bună, cu condiția ca, din nou, cineva să nu blocheze și să se trezească pe ultima sută de metri că există oportunități pe spațiul respectiv și nu mai vrea să-l cedeze. Noi suntem deschiși la dialog și pe alte spații, dar să cedăm gratuit nu sunt de acord”, a spus rectorul UVT Marilen Pirtea.
Rectorul este de acord cu un dialog între Primăria Timișoara, UVT și IȘJ.
UPDATE: Robu îi răspunde Aurei Danielescu: Nu se poate să îl doneze UVT
Primarul Timișoarei susține că Universitatea de Vest nu poate să doneze primăriei terenul fostei popote militare de pe strada Oituz.
„UVT își urmărește interesele sale. Nu poate fi obligată o universitate, este o instituție cu patrimoniu, spre deosebire de unitățile de învățământ preuniversitar, care nu au patrimoniu. Universitățile își au propriul patrimoniu. Eu, dacă aș fi rector, nu mi-aș permite să cedez din patrimoniul universității, pentru că aș crea mari nemulțumiri (…) Nu putem cere UVT să facă o donație pentru Timișoara”, i-a transmis Robu.
Cât despre nevoia de spații pentru învățământ, primarul susține că mai existau clădiri în Timișoara care stăteau cu lacătul pe ușă, deși cei de la IȘJ se plâng că nu au suficiente spații.
„Se va întâmpla ce s-a întâmplat și cu Generală 9, a stat ani buni cu lacătul pe ușă. Nu se folosește acel spațiu (n.r. de la Leonida) și nu se va folosi în următorii ani, pentru că nu este o locație atractivă. Nu este pentru învățământul preuniversitar. Noi vom face dezvoltările de infrastructură necesare încât învățământul preuniversitar să aibă spațiile de care are nevoie acolo unde are nevoie de ele, nu la distanțe care să facă grea viața copiilor și părinților. Nu e nevoie de acel campus, pentru că dacă era, ar fi fost folosit. Dacă se va încerca să fie mutați copiii acolo, pentru a persevera, părinții vor protesta. Nu vor vrea să-și ducă copiii acolo. Despre asta este vorba. Nu spune doamna inspector unde este lipsă. Este lipsă de spații în zona Liceului Auto? A Liceului CFR? Este lipsă pe Calea Aradului? Atunci hai să zic și eu că este lipsă de spații, nu mai accept mutarea Inspectoratului Școlar pe Calea Aradului, ca să păstrez spațiile pentru școală. Nu mai dăm spațiu pentru inspectorat, îl păstrăm pentru elevi. E o idee foarte bună care mi-a venit acum, trebuie să propun o hotărâre de consiliu local prin care să anulăm hotărârea prin care am alocat spațiu pentru inspectoratul școlar”, a explicat edilul-șef.
El mai spune că a invitat-o pe Danielescu la o discuție, pentru a semna un angajament că primăria face investiții în spațiile de învățământ. Mai mult, el susține că părinții preferă școala de după-amiază, decât să meargă la marginea orașului. Prevede și proteste.
„Altfel, părinții preferă programul după-amiază, decât să meargă la distanțe mari cu copiii lor. Nu vedeți că școlile din zona centrală sunt suprasolicitate? Toate aceste nevoi sunt în zona centrală, degeaba avem spații libere la liceele Auto, Electrotimiș sau CFR… nu sunt atractive pentru părinți”, a conchis Robu.
Articole pe aceeași temă:
Viitoarea parcare supraetajata de pe strada Oituz, la mana Guvernului Grindeanu
Parcare supraetajata pe schelet metalic in zona Oituz, din 2017. Au reinceput negocierile cu UVT
Citiți principiile noastre de moderare aici!