Drama tinerei, Cristina Pasere, a început în luna octombrie a anului 2010. Atrasă de o oferă promoţională pentru studenţi, găsită pe internet, care oferea reducere de 50 la sută la serviciile stomatologice, aceasta a ales să meargă la medicul Matin Salehi Asad şi la soţia acestuia, Mădălina Salehi. A mers la stomatolog pentru a-şi pune o proteză dentară, însă finalul a fost unul cumplit. La doar câteva săptămâni a început să aibă dureri greu de suportat pacienta având mai multe infecţii netratate dedesubt de proteza dentară. Medici au încălcat mai multe drepturi ale pacientei, iar aceasta văzându-se în imposibilitatea de a-şi soluţiona problema a apelat la Colegiul Medicilor Dentişti din Timiş. Cazul medicilor Matin Salehi Asad şi Mădălina Salehi, dar şi al titularei cabinetului Stomarox, Roxana Oancea, unde cei doi îşi desfăşoară activitatea a ajuns şi în instanţă.
Din cauza tratamentelor aplicate necorespunzător pacienta are diagnosticul de “infecţii intraradiculare cu depăşirea apexului şi invadarea paradonţiului în zona periapicală, rezultate ca urmare a unor tratamente de canal incomplete, reacţii acute repetate, canale obturate incomplet cu material compozit în gutapercă”, afecţiune care se manifestă prin inflamaţii şi dureri dentare puternice cel puţin o dată pe lună.
După mai bine de un an instanţa a stabilit că medicii sunt vinovaţi şi trebuie să plătească daune morale în valoare de 16.000 de lei şi încă 4000 de lei cheltuilei de judecată. Medicii au pus un diagnostic greşit, au efectuat tratamente incorecte şi au ascuns pacientei afecţiunile existente preferând să-i facă un tratament de scurtă durată şi mai costisitor. Totodată, instanţa a stabilit că medicii au încălcat dipoziţiile cu privire la consimţământul informat scris al pacientului.
Potrivit legii pacientul are dreptul de a fi informat asupa stării sale de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurilor propuse inclusiv asupra neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale precum şi cu privire la date despre diagnostic şi pronostic. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi în scris răspunderea pentru decizia sa. Consecinţele trebuie explicate pacientului. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în 15 zile. Matin Salehi Asad, principalul medic curant al pacientei, ne-a spus că nu ştie care este decizia instanţei şi că preferă să nu facă niciun fel de declaraţie.
„Sentinţa nu este definitivă şi irevocabilă, iar în situaţia în care medicii vor atac cu recurs procesul se va prelungi”, ne-a spus Ovidiu Tatu, avocatul reclamantei. „Parcursul lung al unui proces în justiţie mă pune în imposibilitatea de a-mi relua tratamentul întrucât medicii mi-au luat toţi banii. Aplicarea protezei m-a costat 4000 de lei. Menţinerea infecţiilor la nivelul dinţilor se poate extinde la nivelul tururor organelor din corp, existând totodată riscul de pierdere definitivă a dinţilor trataţi incorect şi incomplet”, ne-a spus Cristina Pasere.
Legat de gravitatea acestui diagnostic, preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş, Mihai Romînu a declarat anul trecut, când tion.ro vă prezenta cazul: „Diagnosticul pe care îl are pacienta la ora actuală este, în opinia noastră, irelevant pentru că acest caz trebuie luat de la început, nu de la sfârşit. Întotdeauna când se evaluează un caz se începe cu diagnosticul iniţial. Nu vă pot da un răspuns clar pentru că nu cunosc cazul. Necunoscând cazul nu pot să recomand o anumită atitudine terapeutică. Pe termen lung există şi acest prognostic nefavorabil. Depinde de terenul biologic şi de reactivitatea organismului, un anumit gen de patologie infecţioasă endodontică sau periapicală la un organism evoluează lent şi acelaşi gen de patologie la un alt organism acţionează fulminant cu pierderea într-un interval de timp relativ scurt a unităţilor dento-parodontale”.
Doi medici stomatologi din Timisoara sunt acuzati de malpraxis
Sentinta in cazul medicilor dentisti acuzati de malpraxis se amana
Citiți principiile noastre de moderare aici!