Edilul a afirmat, luni, că aproape toate instituţiile publice din oraş ar fi solicitat primăriei să beneficieze gratuit de abonamente TimPark pentru un anumit număr de angajaţi. Robu spune că în cele din urmă va rămâne la latitudinea consiliului local dacă vor fi acordate asemenea gratuităţi la parcare sau nu.
„Toate instituţiile publice, toate aproape, ne cer abonamente gratuite pe sistem TimPark. Numărul acestor abonamente se ridică la ordinul miilor – depăşesc 1.000, poate 2.000 – şi noi trebuie să luăm o hotărâre foarte clară. Noi nu putem să acordăm facilităţi unora că ne sunt prieteni şi să nu le acordăm altora că nu ne sunt prieteni. Ori se ajunge la asemenea facilităţi la o scară mare, pe care eu cred că nu o putem suporta, ori nu se acordă şi atunci nu se acordă la nimeni. Votul îl dă consiliul local, eu doar semnalez problema (…) să facem astfel încât să nu creăm supărări şi să ne facem înţeleşi de către cei pe care îi tratăm cu refuz”, a explicat primarul. În opinia sa, fiecare instituţie ar trebui să aibă în buget o sumă prevăzută pentru achiziţionarea unui anumit număr de abonamente TimPark.
În ceea ce priveşte transportul public, reprezentanţii municipalităţii au afirmat că nu s-a luat încă o decizie, dacă se vor acorda în continuare gratuităţi pe RATT pentru persoanele cu venituri sub 2.000 de lei pe lună, un ”experiment” pe care administraţia Robu l-a încercat deja în perioada decembrie 2013-ianuarie 2014.
„Am experimentat, în urma propunerii făcute de mine şi a votului favorabil dat de consiliul local, gratuitatea pe mijloacele de transport în comun pentru toţi cetăţenii Timişoarei cu venituri sub 2.000 de lei pe lună, venituri brute. Am constatat că circa 12.000 de cetăţeni au beneficiat de această gratuitate. Desigur că ne-am pus întrebarea ce să facem în continuare. O alternativă este să asigurăm această gratuitate şi în continuare la acelaşi prag salarial sau la praguri mai joase – pentru că la praguri mai înalte nu cred că se poate pune problema având în vedere legea în vigoare – sau să renunţăm la această gratuitate. Am considerat că cel mai bine e să nu prevedem punctual, în proiectul de buget, acest subiect, urmând să mai cugetăm, să analizăm punctual lucrurile, şi să luăm o decizie într-o şedinţă viitoare de consiliu local”, a mai afirmat Robu.
Edilul nu este însă de acord să beneficieze de gratuităţi pe RATT şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar, de exemplu femeile de serviciu, portarii etc. – o propunere venită din partea sindicaliştilor şi susţinută şi de PSD -, motivând că aprobarea unor astfel de facilităţi, pentru anumite categorii de angajaţi, ar fi discriminatorie şi chiar ilegală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!