Pentru a putea înființa noua „Direcție Generală Proiecte și Lucrări Municipale pentru Sport și Transport Feroviar”, executivul a venit cu două proiecte de hotărâre: unul de înființare propriu-zisă a acesteia și unul de modificare a organigramei. Cele două au fost publicate pe site-ul primăriei pe 22 mai, iar dezbaterea a fost anunțată câteva zile mai târziu. Această modificare vine după ce instanțele de judecată obligaseră primăria să îl repună pe fostul director Culiță Chiș pe postul de conducere.
Proiect de hotărâre sau dispoziție
La dezbaterea de marți au fost înscrise trei persoane, însă singurul care a luat cuvântul a fost Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Acesta a spus că pentru a fi îndeplinită cerința judecătorilor, ar fi fost suficientă și o simplă dispoziție de primar, una care deja există pe cale administrativă.
„Din păcate, am solicitat o consultare vizavi de aceste două proiecte cu domnul primar Dominic Fritz. Se pare că nu s-a dat curs acestei solicitări. (…) Având în vedere hotărârea instanței prin care s-a lămurit înțelesul sentinței (…), din punctul nostru de vedere, trebuia semnată o dispoziție de numire a domnului Chiș Culiță în funcția de director general la Direcția Generală de Investiții și Mentenanță. Având în vedere că această dispoziție a fost întocmită din data de 17.05.2023 de Compartimentul Asistență Personal, asumată de Serviciul Juridic și semnată de secretarul general, prin adresă îi solicitam domnului primar să ne comunice în scris motivul pentru care a fost scos la concurs postul de director general la Direcția Generală Investiții și Mentenanță și să ne comunice motivul pentru care refuză să semneze această numire”, a spus Negrei.
Acestuia i-a răspuns viceprimarul Ruben Lațcău. Pe scurt, useristul a explicat că postul pe care trebuia pus fostul director nu mai există și, la fel, nici măcar unul echivalent, motiv pentru o dispoziție nu era suficientă.
„Suntem în dezbatere publică astăzi în urma decizii a instanței care obligă primăria la oferirea unui post de director sau similar uneia dintre persoanele care a contestat vechea organigramă. Am constatat că nu există nicio poziție care să fie compatibilă pe ROF (regulamentul de organizare și funcționare – n.r.) intern și pe condițiile de ocupare a acestor poziții. Decizia a fost să înființăm o nouă direcție, care să satisfacă această decizie a instanței. (…) Aș aduce aminte că organigrama primăriei (a doua a actualei administrații – n.r.) este în vigoare. Singurul lucru impus a fost ca o persoană să fie restituită în această poziție de director. Poziție pe care, din păcate, nu o avem”, a răspuns Lațcău.
Comisia paritară a primăriei
Deși dezbaterea a durat numai 20 de minute, Tiberiu Negrei, pe de o parte, și Ruben Lațcău și Monica Pfeifer, directoarea de la Direcția de Management Intern, pe de altă parte, au mai purtat discuții și asupra comisiei paritare a primăriei. Mai bine zis, asupra lipsei acesteia, în ultimul an și ceva. Cele două proiecte de hotărâre dezbătute nu au avizul acesteia. Negrei spune că, deși are rol consultativ, avizul comisiei paritare este necesar. Printre altele, atunci când au anulat prima organigramă a administrației Fritz, judecătorii au ținut cont și de lipsa acestuia. În replică, Lațcău și Pfeifer au invocat un punct de vedere al Agenției Funcționarilor Publici, care consideră că acest aviz nu este necesar la o simplă reorganizare.
În final, Negrei a mai amintit că și alți funcționari publici, „cinci – șase la număr”, ai căror posturi au fost afectate de organigrama actualei administrații fie deja au câștigat în instanță, fie au procese încă în derulare. Unul dintre aceștia este și Ilie Petrovici, fostul șef al Biroului Autorizare Activități Comerciale, cel care primise sentință favorabilă odată cu Culiță Chiș.
Pe aceeași temă:
Primăria Timișoara, obligată de instanță să-l repună în funcția de director pe Culiță Chiș
Trimite articolul
XPai unde sa si lucreze saracul Culita?