Pompierii timișeni au intrat în alertă imediat după ce în Timiș au fost emise avertizări de tip cod roșu și portocaliu ce au vizat bazinul hidrografic Bega. Salvatorii au intervenit la foc automat încă de joi pentru evacuarea apei din case, curți și gospodării.
Localitățile în care s-a intervenit sunt: Lăpușnic, unde în urma scurgerilor de pe versanți au fost inundate 25 de gospodării și 5 locuințe; Făget, în urma precipitațiilor au fost inundate 11 gospodării; Remetea Luncă, în urma scurgerilor de pe versanți au fost inundate 2 gospodării; Ierșnic, în urma scurgerilor de pe versanți a fost inundată o gospodărie și a fost salvată o persoană; Deta, în urma ploilor abundente au fost inundate o curte și o grădină; Bodo (comuna Balinț), în urma precipitațiilor au fost inundate drumul DJ609B și o gospodărie. În această localitatea pompierii au salvat 65 de păsări; Lugoj, s-a intervenit la 2 gospodării inundate; Ohaba Lungă, în urma precipitațiilor abundente au fost inundate 9 gospodării, pompierii militari evacuând 9 persoane. De asemenea, drumul DJ 609, care face legătura între localitățile Ohaba Lungă și Ohaba Română, a fost închis circulației rutiere începând cu ora 21:00 până la repararea acestuia. Circulația se poate efectua pe o rută alternativă, prin județul Arad; Begheiu Mic (oraș Făget), în urma precipitațiilor au fost inundate 2 case; Dumbrava, au fost inundate 3 gospodării; Jupanești (oraș Făget), a fost inundată o curte; Colonia Mică (oraș Făget), a fost inundată o gospodărie.
Vineri dimineață salvatorii interveneau în continuare cu o motopompă de mare capacitate în localitatea Babșa, comuna Belinț, unde în urma precipitațiilor au fost inundate (și există un risc permanent de pericol) 2 gospodării și un drum comunal. A fost construit și un dig de aproximativ 100 m lungime și înalt de 50 cm, pentru protecție.
Și în localitatea Făget, se intervine pe str. Stadionului unde au fost inundate 4 gospodării și un trotuar. De asemenea, în comuna Balinț au fost mobilizate mai multe forțe cu mai multe autospeciale de intervenție, motopompe și bărci, inclusiv Grupa Operativă din cadrul ISU Timiș, pentru monitorizarea situației și pentru a interveni în orice situație de urgență. Aici pompierii militari au intervenit la 35 de case și 15 anexe inundate și au evacuat o persoană și 3 animale (porci).
“În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112. Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase de la nivelul județului Timiș este permanent monitorizată prin Grupa Operativă care își desfășoară activitatea în localitatea Balinț și de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor care își desfășoară activitatea la sediul ISU Timiș”m transmit reprezentanții ISU Banat.
UPDATE: Bega, mai periculoasă decât la inundațiile din 2005
Nivelul Begăi a depășit cota înregistrată la inundațiile din aprilie 2005. Debitele cursurilor de apă din bazinul superior al râului au crescut din nou, joi seară, în jurul orei 21.
“Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vă informează că ieri seară, la ora 20.00, viitura de pe râul Bega a depășit nivelul maxim istoric la s.h. Balinț, înregistrându-se cota de 667 cm, cod roșu (CP + 17 cm), cu 1 cm mai mult față de cota înregistrată în 19 aprilie 2005. Începând cu ora 21.00, aceasta a început să scadă, iar la orele dimineții, respectiv ora 10.00, la s.h. Balinț avem depășită cota de inundație cu 68 cm (CI +68 cm). Din cauza ploilor căzute aseară începând cu ora 21.00 în bazinul superior al Begăi, debitele cursurilor de apă din această zonă au crescut din nou, depășindu-se cotele de atenție. La ora 10.00 , la s.h. Făget, râul Bega avea depășită FI cu 4 cm. Se înregistrează scăderi de debite și niveluri pe râul Bega pe sectorul aval s.h. Făget – amonte s.h. Chizătău, la ora 10.00 fiind depășită FII cu 76 cm la s.h. Chizătău. Pe timpul nopții, angajații ABA Banat aflați pe teren, pe sectoarele de apărare vizate de codul hidrologic au monitorizat situația digurilor. În continuare, ABA Banat monitorizează această zonă.”, transmit reprezentanții ABAB.
Pericolul nu a trecut încă, spun specialiștii. Ei estimează creșteri prin propagare ale debitelor pe canalul Timiș – Bega (nod hidrotehnic Topolovățu Mare) și pe râul Timiș, pe bazinul inferior, pe sectorul Brod – granița cu Serbia. Pe râurile Bârzava (S.H. Partoș) și Moravița (S.H. Moravița) se înregistrează încă depășiri ale cotelor de apărare prin propagarea viiturilor.
“În prezent este în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru bazinele hidrografice al râurilor Bega, Bega Veche, Bârzava, Moravița, valabilă până azi, 07 iunie, la ora 16.00. Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare cât și digurile și alte lucrări hidrotenice, aflate în administrația ABA Banat”, completează experții.
UPDATE 2. Bega a scăzut pe zona Balinț, dar se așteaptă ploi. Autoritățile, pregătite să intervină
Directorul Administrații Bazinale de Apă Banat declară că deocamdată Bega a scăzut, dar sunt așteptate ploi.
„Sunt așteptate ploi. Deocamdată a scăzut Bega pe zona Balinț, dar e tot la faza a doua. Deocamdată suntem în scădere pe toate râurile. În funcție de cantitatea de apă care va cădea vom putea vedea dacă sunt necesare măsuri suplimentare față de ce avem acum acolo. Noi avem oameni și utilaje în teren. Oamenii sunt pregătiți. Tot ce avem din punctul de vedere al Apelor Române este în consemn”, a spus Titu Bojin, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat.
Directorul ABAB a spus că nu se pune problema devierii apei de pe Bega pe Timiș pentru a nu inunda Timișoara, ci că este vorba despre un sistem controlat la Coștei-Topolovăț, unde se realizează acțiuni de tranzitare a apei în mod uzual, acesta fiind destinat unui control al debitului pe ambele râuri.
„Direcționări se fac în mod normal la Coștei și Topolovăț, dar nu inundăm pe alții să salvăm pe alții. E un sistem la Coștei-Topolovăț, care dă posibilitatea tranzitării apei din Bega în Timiș și invers, dubla conexiune de la Coștei-Topolovăț, pentru o cantitate de apă controlată”, a spus Bojin.
(Adrian Panduru)
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/gospodarii-si-strazi-inundate-in-mai-multe-localitati-timisene-o-masina-luata-de-ape/2265310
Citiți principiile noastre de moderare aici!