„Au fost operaţi trei pacienţi cu vârste peste 60 de ani, selectaţi de prof. Dellon dintr-un număr de şase bolnavi, după ce a fost făcut un examen clinic”, a precizat prof. dr. Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Prin metoda de tratament chirurgical pe care a descoperit-o profesorul Lee Dellon, bolnavii pot scăpa de durerile sau de anestezia de la nivelul picioarelor, care reprezintă una dintre cauzele cele mai frecvente de amputaţie la persoanele cu diabet.
„La o persoană sănătoasă, nervul are o anumită dimensiune care, în cazul pacientului cu diabet se măreşte şi această îngroşare a nervilor creează o presiune în tunelul prin care trece acel nerv, iar simptomele pacienţilor diferă în funcţie de nervul şi locul unde se creează compresia. Astfel, pacienţii ajung, de exemplu, să nu mai aibă simţ în picior, în talpă, ceea ce poate determina pierderea echilibrului, provocând căderi, fracturi”, a mai explicat prof. dr. Lee Dellon. Acesta a adăugat că metoda pe care o foloseşte el în abordarea acestor pacienţi presupune o examinare specifică, teste clinice noi, relevante pentru boală, şi anumite detalii privind decompresiunea la diferite nivele ale braţelor. Conform profesorului american, 60 la sută dintre pacienţii cu diabet dezvoltă neuropatie periferică, iar o treime fac compresiuni nervoase, necesitând operaţie.
Catalogat drept unul dintre cei mai celebri chirurgi din lume, prof. dr. Lee Dellon a fost prezent la Timişoara în aceste zile la invitaţia prof. dr. Mihai Ionac, pentru a-şi împărtăşi experienţa în domeniul neuropatiei diabetice distale, o complicaţie devastatoare a diabetului.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!