Operațiile pe inimă la copii au fost realizate la Timișoara până în 2004. Acum, totul este pregătit ca procedurile să poată fi reluate, după o pauză considerabilă.
„În 2019 am primit 12 locuri pentru copii și patru pentru terapie intensivă. Clădirea a fost terminată în 2012, la nivelul 3. Avem două săli de operații, echipate. Putem opera copii, adulți”, a spus prof dr Marian Gașpar, șeful secției de Chirurgie Cardiacă Adulți și Copii.
La Timișoara au fost, la începutul acestei săptămâni, prof. dr. Alessandro Frigiola și prof. dr. Tammam Yousef, de la Spitalul San Donato, Milano – coordonatorii Misiunii de Dezvoltare și implementare a Chirurgiei Cardiace Pediatrice în cadrul Institutului din Timișoara. Acest program a început în 2019, sub coordonarea Ministerului Sănătății din România.
„Am parcurs un drum foarte lung”
Managerul Institutului spune că până la finalul acestui an vor începe operațiile, după un drum foarte lung.
„Am parcurs un drum foarte lung. De la începutul ideii noastre de a dezvolta chirurgia cardiovasculară pediatrică în Timișoara s-au scurs câțiva ani grei, cu numeroase obstacole pe care am reușit să le înlăturăm. În prezent dispunem de o infrastructură foarte bună, am reușit prin bani de investiții obținuți fie de la Ministerul Sănătății, dar majoritatea prin proiecte europene, să avem o aparatură, așa cum afirmau și italienii, pe care nu o au nici măcar ei în țara lor. Partea cea mai dificlă este partea resursei umane, care necesită timp. Sperăm ca în noiembrie să demarăm deja aceste acțiuni, între timp vom mai angaja personal, avem oameni trimiși deja la formare, atât în Italia cât și la București și Târgu Mureș și cred că, începând prin proceduri mai simple, inițial, vom reuși să demarăm această activitate anul acesta. Necesarul d oameni va depinde de volumul de muncă. Eu îmi doresc ca în viitor să ajungem la 200 de operații de copil și nou-născut pe an, ceea ce este un deziderat pe care nu-l vom atinge decât peste câțiva ani. Eu estimez că în 2-3 ani vom fi deja o clinică care lucrează și cu un asemenea volum de muncă”, a spus conf. dr. Constantin Luca, managerul Institutului de Cardiologie Timișoara.
„Medicina din Timișoara este pe harta medicală a României”
Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan acordă suma necesară pentru dotarea secției cu paturi speciale pentru copii și nou-născuți. Nu este prima dată când mitropolia sprijină acest institut.
„Medicina din Timișoara este pe harta medicală a României, m-aș bucura foarte mult dacă medicina cardiovasculară pediatrică s-ar realiza – ar mai aduce încă un plus de valoare medicinei de aici, din Timișoara. Dacă faci o intervenție pe cord la o persoană de 50-60 de ani astăzi nu mai este un lucru neobișnuit, medicina a avansat foarte mult. Efectul cel mai important este când auzi că la Timișoara s-a făcut o intervenție la un copil, din câte știu peste o mie de copii se nasc în România pe an cu malformații cardiace, Dumnezeu știe dacă sunt operați în țară, unii trec granița, alții trec granița cea de jos. Nu le-am adus doctorițelor și asistentelor un buchet de flori, ci o importantă sumă de bani cu care putem face completările de care mai avem nevoie urgent. Vom încerca să facem noi, Mitropolia, direct, fără 77,5 oferte”, a spus mitropolitului Banatului ÎPS Ioan.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XSi nu mai poate ONG ul lui VV sa “navigheze” pe foarte multi bani pacientii in strainatate? gata si gloria, gata si banii? pai el ce mai face, din ce mai castiga o pita, ii da unchi’so Don Nic “Novartis” bani sa iasa la un cico? erau mai buni 20% la fiecare pacient, dar ce sa faci, viata e greu cand n ai lucrat o zi pe bune. Ma intreb oare ce va face cu teancul de formulare E112 gata pregatite saracu’, le duce la reciclare sau mai spera ca recastiga plusere sanatatea sa o faca praf de ala “magic”? Pacat de cei cativa naivi “magici” bine intentionati dar care nu vad dincolo de imediat ce si cum se pune la cale sub aura falsa de binefacere.
Mult succes echipei din sectie, multumiri celor care au contribuit!
Doriti va sa avem copii sanatosi ! Auzi sa-ti doresti 200 de operatii pe inima la copii ! 😪😪
„Îmi doresc ca în viitor să ajungem la 200 de operații pe an” – asa-ti doresc si eu tie, doctore, sa ajungi operat. nu ti-e rusine, ba, boule, sa spui asa ceva?
-
Bravo Escu si Tibi! Voi ati inteles declaratia doctorului.Restul cei multi am inteles ca dotarile facute spitalului sa poata prelua si efectua operatii pina la 200 de copii pe an pe care SA II SALVEZE,fata de ZERO acum.
INTELIGENTILOR
si eu sper sa fie ma-ta operata de 200 de ori intr-un an, “doctore”
Buei…voi sunteti prosti? Ma uit la comentariile voastre…si imi dau seama ca prostia este omniprezenta in tara asta. Chiar nu va duce capu?
Poate-i cazul ca site-urile de stiri sa selecteze persoane care fac comentarii…sa trebuiasca sa aibe IQ-ul macar cat o maimuta beata.
In ro sunt mult mai multi bolnavi decat se pot opera…si faptul ca o sa se poata face 200 operatii/an…acopera un minim necesar de oepratii.
Sincer…eu nu va doresc sa ajungeti sa aibe nevoie copii vostri de o operatie si sa nu ai unde sa o faci.
P.S. Din nefericire tratament pentru prostie nu exista…
-
Comentariile lor sunt așa din cauza titlului care face propaganda falsa. Daca scriau in alt mod titlul și nu luau doar partea care suna ca și cum s-ar referi că zic “abia așteptăm să vi se îmbolnăvească copiii ca să îi operăm”, și evident NU la asta s-a referit domnul doctor.