Pentru Centrul Cultural Plai, anul 2020 a însemnat și lansarea building.a.community, care este un living lab, un studiu de caz hibrid care se dezvoltă ascultând nevoile antreprenorilor atipici.
building.a.community este creat din containere maritime scoase din uz și cu interioare naturale din placaj brut de plop, iar aceste spații inedite găzduiesc unii dintre cei mai activi antreprenori creativi din Timișoara: Bogdan Cotîrță, ePretext, Gruni, Ludic, OilRight, ONE, Space Artisan, Skinder.
Povestim cu Andreea Iager Tako, parte din echipa fantastică Plai, care aduce oamenii împreună încă din 2006 prin festivaluri, intervenții urbane, reconversii industriale, ocuparea spațiului urban și producții artistice construite special pentru impact și colaborare.
Reporter: Cum a apărut conceptul building.a.community? Îmi poți povesti cum a început totul?
Andreea Iager Tako: Povestea a început cu AMBASADA și în momentul în care am început sa căutăm o casă nouă pentru ea. Ideea de a face o construcție modulară din containere, care să se modifice în funcție de ce nevoie au diferitele comunități care le folosesc, a venit ca și alternativă la un spațiu construit industrial. Aproape de misiunea AMBASADA, dacă nu am fi găsit o clădire industrială, vedeam AMBASADA tot într-un spațiu recuperat. Containerele au fost, în 2017, o soluție foarte interesantă pentru noi.
Pentru o perioadă, munca alături de echipa Faber la noul spațiu de pe Peneș Curcanul ne-a ținut departe de această idee, dar nu am renunțat total la ea. Când a început pandemia am stat în contact cu mare parte din comunitățile care au folosit spațiul AMBASADA la Paltim. Am învățat împreună că puterea comunităților locale este salvatoare în condiții de criză. După ce ne-am mutat în casă nouă și nu am mai putut oferi spațiul în același mod ca înainte am înțeles și mai profund faptul că digitalizarea nu poate compensa interacțiunea directă cu publicul și, cu atât mai puțin, magia care se creează într-o comunitate funcțională. Spațiul fizic și întâlnirea directă au devenit nevoi reale nu numai din punct de vedere social, ci și ca business-urile creative și sociale să supraviețuiască.
R: Cine a venit cu ideea de a folosi containere maritime scoase din uz? A fost greu să le obțineți și să le transportați în curtea faber?
Andreea Iager Tako: Mereu am mers pe poteci mai puțin bătute iar provocările logistice vin cu această abordare către impact social. Faptul ca am mers spre containere uzate și nu construcții clasice a avut atât argumente tehnice legate de rapiditate, dar în primul și primul rând crezul nostru că resursele trebuie optimizate, iar responsabilitatea față de mediu și felul în care alegem să refolosim spații, infrastructură și energii. Nu a fost deloc ușor sa le poziționăm în curte însă mereu am ales să lucrăm cu specialiști pe domeniile tehnice pe care nu le stăpânim și, chiar dacă suntem parte din proces la fiecare pas, ne bazăm pe furnizori serioși… mai ales când trebuie sa ‘zbori’ containere de x tone peste clădirea care îți este casă și poziționate foarte exact peste o amprentă agreată.
R: Cum au ajuns creativii timișoreni la building.a.community?
Andreea Iager Tako: Rezidenții actuali sunt dintre cei mai vocali și activi oameni creativi și orientați spre impact social din jurul nostru, care nu numai că au fost încântați de idee, dar au fost și cei care ne-au presat pozitiv să ne mișcăm cât mai repede. Ei au fost și motivația noastră principală și pentru că am vrut sa îi vedem la casa lor, făcând mai mult și mai bine ceea ce fac am ales să facem din building.a.community o prioritate. Dacă nu ar fi fost și ei atât de determinați, probabil am fi dezvoltat un alt proiect din lista de așteptare 🙂
R: Deocamdată sunt 8 antreprenori creativi, cât de mult se va dezvolta această comunitate? Cât de mare?
Andreea Iager Tako: În planul inițial doream să putem sa ne adaptam organic în funcție de nevoile din comunitate. Acum, având în vedere localizarea, suntem limitați ca și spațiu și depindem și de multe aspecte logistice, însă ne dorim să mai dezvoltăm curtea cu încă cel puțin 4 spații noi pentru alți rezidenți.
R: Anul 2020 a fost un an dificil pentru tot sectorul cultural/creativ din Timișoara, din țară, din Europa. Pentru voi cum a fost? Cum v-a afectat această pandemie?
Andreea Iager Tako: Cu nimic diferit de cum a fost simțit la nivel de Timișoara, de segment de activitate, dar, din câte am observat, la fel ca multora, chiar din industrii care păreau ca nu au fost la fel de afectate. A fost un an ciudat și greu. Am încercat mereu să vedem o perioadă de criză și ca o oportunitate; un moment de auto-evaluare și de stimulare către inovare. A fost așa pentru 1 lună jumătate și building.a.community și ONE s-au născut și în acest context, la fel cum echipa AMBASADA a fost foarte creativă în a dezvolta noi produse și servicii pentru bistro-ul social. Nu am făcut nimic în stilul clasic. Nici măcar în scurtul timp în care am fi avut voie. Cum suntem și pozitivi incurabili, cred ca am fost și super norocoși că am fost toți sănătoși, ne-am putut voluntaria și în alte proiecte și am avut acest context în care ne-am susținut ca și echipă, am fost extrem de flexibili și orientați spre acțiune și am putut să îi susținem și pe alții.
R: A trebuit să anulați multe planuri/proiecte/evenimente din cauza pandemiei?
Andreea Iager Tako: A trebuit sa le regândim în totalitate, ca toți colegii noștri. Nu a fost vorba doar de restricții, dar de toată responsabilitatea de a organiza ceva într-un context pandemic. Mereu am fost ghidați de relevanță și impact și am fost mereu dispuși mai degrabă să renunțăm decât să facem ceva în care nu credem.
Trimite articolul
XNiste porcarii, tabla decupata…se strica lumea rau 😂
R: Sincer, cum ati reusit sa faceti toate tampeniile acestea:
Andreea TAKO: Sincer, suntem o gasca de copii de bani gata care isi permit sa experimenteze curentele socialiste LGBT vazute pe Instagram fiindca nu avem oricum altceva de facut.
-
Ceau Graur, ce mai faci? Sper ca esti bine si sanatos. Ai putea sa imi explici te rog ce legatura este intre niste containere si LGBT? Multumesc anticipat si multa sanatate tie si familiei tale, sa ai parte numai de bucurii in noul an!
-
Salut, mulțumesc!
Legătura e intre PLAI si LGBT, era destul de clar. Succes la operatia de schimbare de rasa.
-
Structura de rezistenta excelenta la aceste containere, după discuțiile pe care le-am avut cu directorul de la Sodacma a reieșit ca ca sunt ai performante decât cele confecționate în ateliere. Ele suporta sarcini mari prin destinația lor. Bineînțeles ca prin golurile de geamuri, uși se vor rigidizare prin proiectul de rezistenta. Provocare e la termoizioatie
Recomand o discuție cu arhitecții Andrei Racolta și Romeo Szorad, sunt pasionați de aceste soluții constructive. Nu strica și o consultanta cu cei de la soacra care confecționează containere de 20 de ani. Sunt persoane inteligente și deschise spre idei inovatoare
bre las’ ne cu porcarii de-astea arta cultura, zi mai bine ce-i cu covidu? carantina alea alea, ce-o mai facut pulitzia, hautoritatzile. baga d-astea serioase dumle’ nu ne porcai cu aberatii.