Reporter – D-le Mihok, de câteva zile a revenit în atenţia publică o temă importantă pentru bolnavii din România – lista medicamentelor gratuite şi compensate. Există temeri că 123 de medicamente ar putea dispărea de pe piaţa din România începând cu luna iulie.
CM – De şapte ani aşteptăm o minune care se numeşte lista de medicamente gratuite şi compensate. Din 2008, ceea ce ar trebui să fie la baza relaţiei dintre pacient, medic şi farmacist, această listă, suportă ciuntiri şi modificări. Peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut deja de pe piaţă în ultimii ani, dintre care 700 numai în 2015. Dispariţia a încă 123 până în vară este absolut posibilă. Din nefericire, pacienţii români sunt la coada Europei când vine vorba de dreptul la tratament.
Reporter – Ce anume face lucrurile să fie atât de complicate?
CM – România este singura ţară europeană care nu a făcut o actualizare integrală în ultimii şapte ani a listei de medicamente compensate. Multe medicamente necesare lipsesc de pe listă, dar cel mai grav este că, pentru maladii precum cancerul, unde deţinem un trist record de cazuri noi şi decese, nu beneficiem de tratamente noi. Asta în timp ce pacienţii din ţările vest-europene primesc gratuit sau compensat un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piaţă. Lucrurile nu ar trebui să fie complicate, dar din păcate sunt. Bolnavii suferă în timp ce autorităţile dau dovadă de incompetenţă şi nepăsare. La acestea se adaugă birocraţia, schimbările repetate din sistem, interesele, factori care au generat această situaţie tristă, disperată şi revoltătoare în acelaşi timp.
Reporter – În 2014, când aţi candidat în campania pentru Colegiul III Deputaţi, aţi lansat Manifestul lui Mihok.
CM – Din păcate este încă o temă de actualitate chiar şi după aproape doi ani. Cu câteva foarte mici excepţii, problemele au rămas aceleaşi. Manifestul lui Mihok rămâne valabil!
Citiți principiile noastre de moderare aici!