Republica Macedonia, chiar dacă este o țară mică, este importantă în spațiul balcanic atât din punct de vedere geopolitic cât și al mediului de afaceri.
În acest sens pot să vă amintesc că la Summit-ul de la București (2-4 aprilie 2008), NATO a agreat ca invitația de aderare pentru R. Macedonia să fie lansată fiind reconfirmată la Summit-ul aniversar NATO Strasbourg/Kehl (3-4 aprilie 2009) iar la Summit-ul NATO iulie 2018, i-a fost adresată invitația formală de aderare.
Republica Macedonia a primit statutul de candidat la UE în decembrie 2005 iar din 26 iunie 2018 a fost deschisă calea negocierilor, decizia în acest sens urmând să se ia în iunie 2019, în baza progreselor ce vor fi constatate de următorul raport al Comisiei Europene. Tot în contextul internațional, Republica Macedonia este participantă la Procesul de Cooperare în Sud-Estul Europei (SEECP), membră a Consiliului Cooperării Regionale (RCC), Inițiativei Central Europene (ICE), precum și semnatară a CEFTA (București, decembrie 2006). Totodată, Republica Macedonia este membră a ONU, OSCE și a Consiliului Europei. A devenit membră a Grupului Băncii Mondiale în 1994 și a OMC în aprilie 2003.
Referitor la mediul de business, putem afirma că oamenii de afaceri români interesați vor găsi un mediu prietenos cu o birocrație redusă și o stabilitate legislativă în domeniul afacerilor ceea ce oferă investitorilor predictibilitate-un element esențial în dezvoltarea unui plan de afaceri pe termen mediu-lung.
Informații despre mediul de afaceri din Republica Macedonia pot fi găsite pe site-ul Agenției pentru Investiții Străine și promovarea Exportului a Republicii Macedonia (http://www.investinmacedonia.com).
Consulatul Onorific al Republicii Macedonia la Timișoara, care are jurisdicție în județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj și Dolj, oferă sprijin oamenilor de afaceri în dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări.
În perioada următoare pregătim semnarea de acorduri de colaborare directă între camerele de comerț din R. Macedonia și cele din jurisdicția noastră consulară, organizarea unui forum economic, misiuni economice precum și continuarea acțiunilor de promovare culturală.
Ce oferă Republica Macedonia din punct de vedere turistic?
Republica Macedonia are o ofertă turistică foarte interesantă la un raport preț/calitate foarte atractiv.
Republica Macedonia se numără printre tările cu cele mai frumoase și bine conservate picturi-fresce bizantine, datând din perioada cuprinsă între secolele al XI-lea și al XVI-lea. Există câteva mii de metri pătrati de fresce pictate, mare parte dintre acestea fiind păstrate în stare foarte bună, reprezentând capodopere ale școlii macedonene de pictură ecleziastică. Deasemnea în R. Macedonia găsim mai multe parcuri naționale precum Mavrovo, Jasen, Galienica, Pelister, lacuri (Ohrid, Prespa, Dojran), stațiuni balneoclimaterice și stațiuni pentru sporturile de iarnă.
Un interes deosebit îl reprezintă vizitarea capitalei Skopje și a Canionului Matka. La trei ore sud de Skopje, se află Ohrid, cel mai iubit dintre orașele macedonene și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Orașul se află pe malul lacului Ohrid, care datează de patru milioane de ani și este unul dintre cele mai vechi lacuri de pe glob. Se spune că apele sale sunt printre cele mai clare și pure din lume.
Bitola este un oraș istoric, cu o ambianță distinctă, aflat la poalele Muntelui Baba. A fost pe vremuri centrul administrativ și economic al Macedoniei. Importanța sa politică se reflectă în numele pe care l-a avut această așezare în timpurile otomane, de “Orasul Consulilor”, reflectând numărul mare de consulate care se aflau cândva aici. Frumusețile arhitecturale includ faimosul Turn cu ceas, precum și numeroase moschee și biserici. Stațiunea de schi Pelister, aflată în apropiere, este o altă atracție pe timpul iernii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!