Promovarea turismului timişean este un factor important pentru economia judeţului, spune Călin Dobra, care precizează când şi în ce scop a fost înfiinţată Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş.
„Beneficiind de sprijinul conducerii CJT şi al primarilor din 33 de localităţi din judeţul nostru, anul trecut, în luna iunie, a luat fiinţă asociaţia noastră. Scopul primordial al asociaţiei îl reprezintă promovarea potenţialului turistic, cultural al punctelor de atracţie existente, prin creşterea fluxului turistic şi asigurarea unei interacţiuni armonioase între sectorul turistic şi factori de ordin social şi de mediu. Obiectivele şi activităţile asociaţiei noastre sunt diverse şi vizează judeţul Timiş, dar şi parteneriate în judeţele din vestul ţării şi nu numai.
Cele mai importante puncte de bază din activitatea noastră sunt crearea şi impunerea unei mărci a turismului bănăţean, organizarea şi desfăsşrarea de activităţi de promovare a turismului judeţean, iniţierea si desfăşurarea unor programe atractive şi utile în domeniul turismului, inventarierea principalelor obiective turistice, administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic, elaborarea unei baze de date cu obiectivele turistice din judeţul nostru şi zona Banatului. Totodată, ne vom ocupa de elaborarea de propuneri de dezvoltare a turismului, atragerea de programe şi finanţări în vederea creşterii calităţii turismului, creşterea calităţii produselor turistice, dar şi urmărirea activităţii turistice.
Conform statutului, asociaţia noastra îşi mai propune organizarea de centre de informare turistică, iniţierea şi desfăşurarea de proiecte în domeniul turismului, elaborarea de studii şi analize pe domeniile de interes turistic, dezvoltarea schimburilor culturale pe plan judeţean, naţional şi internaţional, dar şi stabilirea unor parteneriate cu asociaţii din ţară şi străinătate care promovează acelaşi scop.Colaborarea cu agenţii de turism pentru promovarea judeţului şi a zonei Banatului ca obiective turistice este o altă preocupare a noastră.Totodată, mai avem în vedere organizarea unor cursuri de instruire, calificare şi perfecţionare a personalului din turism, organizarea de seminare, colocvii şi forumuri pe tema dezvoltării durabile a turismului local. Dorim să participăm la târguri, expoziţii, saloane naţionale şi internaţionale pentru o cât mai bună promovare şi valorificare a ofertelor turistice, a meşteşugurilor şi obiceiurilor tradiţionale”.
Multe dintre obiectivele judeţului nostru nu sunt suficient exploatate şi promovate, deşi potenţialul lor este mare. APDT Timiş „îşi propune tocmai acest lucru, scoaterea la suprafaţă a unor obiective, despre care mulţi timişeni ştiu încă foarte puţine date. Sunt vizate în egală măsură obiectivele din Timişoara sau judeţ, obiective turistice naturale, culturale sau istorice. Astfel, deşi există puţine obiective importante în turismul balnear, şi aici trebuie amintită staţiunea Buziaş, prezenţa izvoarelor minerale şi termale în zona unor localităţi cum ar fi Calacea, Pişchia, Banloc, Comloş, Sânmihai sau Ciacova continuă să menţină ridicat interesul în dezvoltarea acestui sector.
În turismul cultural şi istoric, pe lângă Timişoara unde sunt multe de vizitat având în vedere că discutăm despre o localitate cu o vechime de peste 700 de ani, mai trebuie amintite Cula de la Ciacova, bisericile din lemn din zona Făgetului, parcurile dentrologice de la Bazoş sau cel din Valea Homojdiei sau castelul Nakov de la Sânnicolau Mare. În turismul rural există obiective majore de atracţie, slab dezvoltate însă. Este cazul Zonelor de creaţie artistică, cum este satul Jupâneşti, sau de etnofolclor precum Româneşti, satele de interes vânătoresc, precum Pişchia sau Hodoş, respectiv sate cu monumente istorice cum ar fi Traian Vuia sau Lenauheim pot fi, după părerea mea promovate cu succes.
Locuri interesante şi care merită să fie văzute mai sunt Peştera Româneşti, Peştera Albastră, lacul Surduc, zona Nădrag, Valea lui Liman. Nu ar trebui să uitam nici de bisericile din lemn din Groşi, Mănăstirea de la Partoş, Mănăstirea Săraca, Rezervaţia Ornitologică de la Sat Chinez, Schwabenhaus de la Biled, Lunca Pogănişului, Conacul Nikolici, satul natal al Hertei Mulller, Sanctuarul neolitic de la Parţa, Conacul Liptay, zona Recaşului cu cramele sale. Desigur, pentru ca aceste obiective să devină adevărate obiective turistice trebuie să existe şi investiţii serioase, venite atât din domeniul administrativ, cât şi de la cel privat.
Interviul integral, aşa cum a fost el consemnat de Zoltan Kovacs, îl puteţi citi în săptămânalul Agenda din data de 27 februarie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!