Un scurt istoric al apariţiei primelor vaccinuri şi al evoluţiei lor în timp, pe care îl face prof. univ. dr. Ilie Constantin în prima parte a interviului vine să sublinieze tocmai ideea că oamenii au fost preocupaţi încă din Antichitate să găsească procedeele de imunizare împotriva unor boli contagioase cu mortalitate ridicată, cum ar fi variola. De la metode empirice şi până la vaccinurile pe care le cunoaştem astăzi, medicina a parcurs un traseu lung şi complicat, iar cercetările continuă.
„În urma cercetărilor continue, conform datelor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în prezent există 26 de boli infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare. Totodată, multe boli cu pericol deosebit pentru sănătatea umană au fost eradicate, cum ar fi variola, care nu a mai fost întâlnită din 1977, când un caz izolat a fost observat în Somalia. Cercetarea în domeniu continuă. Unul dintre cele mai recente vaccinuri apărute pe piaţa medicală, în 2003, este cel care previne HPV, dar pentru anii următori se aşteaptă noi vaccinuri pentru tratarea anumitor boli cu grad de risc ridicat pentru populaţie”.
Care sunt în prezent vaccinurile obligatorii prevăzute pentru copiii din România?
“Vaccinurile obligatorii pentru nou-născuţi şi copii din România sunt prevăzute în Programul Naţional de Imunologie şi corespund cu normele existente şi în celelalte state membre UE. În acest sens, imediat după naştere, nou-născuţii sunt vaccinaţi contra TBC şi contra hepatitei B. La vârsta de 2 luni, copiii trebuie vaccinaţi contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, contra poliomelitei şi hemophilus influenta de tip B. Acesta este un vaccin combinat, numit Pentavalina, şi se injectează copilului într-o singură doză. La cerere, la acest vaccin se poate adăuga şi o a şasea componentă, contra hepatitei. Aceste vaccinuri se repetă la vârsta de 4, 6 luni, respectiv la un an, în acest mod schema fiind considerată terminată. Este indicat să se facă un rapel la vârsta de 9 – 10 ani cu aceste vaccinuri pentru a întări în continuare imunitatea copilului. Tot la o vârstă fragedă există în schema obligatorie un vaccin cu trei volante, şi anume crearea imunităţii contra rujeolei, rubeolei şi a oreionului, boli care pot afecta în mod serios sănătatea copilului, lăsând deseori sechele pe viaţă bolnavului. Evident, pe lângă acestea sunt şi vaccinuri care nu sunt obligatorii, dar care pot fi făcute la recomandarea medicilor”.
Ce părere are dr. Ilie Constantin despre faptul că tot mai mulţi părinţi, influenţaţi de tot felul de materiale, notiţe apărute pe Facebook şi pe diferite site-uri mai mult sau mai puţin profesionale, refuză vaccinarea?
„Sunt un pediatru cu o vastă experienţă. O viaţă de om am lucrat doar în acest domeniu. Am participat la zeci de conferinţe de vaccinologie, ca atare mă consider un specialist bine documentat în acest domeniu. Pot să spun fără teama de a greşi că nu există complicaţii serioase din cauza vaccinurilor prevăzute, însă pot fi complicaţii din cauza îmbolnăvirii copilului. Din păcate, foarte mulţi dintre cei care îşi dau cu părerea pe internet nu sunt specialişti, trag concluzii deloc ştiinţifice, pe care unii părinţi le iau de bune. Dau aici un singur exemplu: am citit deseori că, din cauza unor vaccinuri, copilul a făcut mai apoi autism. O aberaţie, fără nicio argumentaţie ştiinţifică! Autismul este o boală genetică, ca atare copilul se naşte cu ea şi nu poate fi dobândită pe parcursul vieţii. Desigur, un număr important dintre cei care neagă necesitatea vaccinurilor sunt medici care dezvoltă o terapie alternativă. Este bun şi acest mod de abordare a medicinei, dar el nu trebuie sa fie exclusivist, de negare, ci unul care funcţionează în sensul de a se completa medicina clasică cu cea alternativă. Poate mă repet, dar eu consider că una dintre cele mai mari realizări ale secolului trecut a fost crearea şi generalizarea vaccinurilor, prin care am reuşit să oprim epidemiile la care era expusă în permanenţă omenirea. Ca pediatru, eu cred şi sunt convins de acest lucru, că singura formă sigură de imunizare a copilului este vaccinarea”.
Citiţi întregul interviu în săptămânalul Agenda de vineri, 20 martie 2015,de unde veţi putea afla şi alte răspunsuri interesante la întrebările care au fost adresate de omul de presă Zoltan Kovacs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!