Despre viaţa organică artistică din Timişoara se poate vorbi din 1901, odată cu venirea în oraşul de pe Bega a reputatului pictor profesionist Jozsef Ferency, spune criticul Janos Szekernyes, un foarte fin cunoscător al dezvoltării mişcării artistice bănăţene.
„În 1923 a luat fiinţă la Timişoara Asociaţia Bănăţeană de de Arte frumoase, care a grupat 43 de pictori, graficieni, sculptori, artişti decoratori şi arhitecţi din sud-vestul României, iar în 1928 şi-a început activitatea Asociaţia Amicilor Artelor Frumoase, care organiza periodic expoziţii personale şi de grup, precum şi cursuri profesionale. O perioadă de avânt s-a declanşat în 1933, odată cu transferarea de la Cluj la Timişoara a Şcolii de Arte Frumoase, ce a adus personalităţi marcate pentru lumea artisitică – Alexandru Popp, Catul Bogdan, Romul Ladea, Atanasie Demian, Aurel Ciupe, Ştefan Gomboşiu. Anul 1948 a provocat o schimbare radicală şi în mişcarea artistică timişoreană. A fost modificat statutul Sindicatului Mixt de Artişti, Scriitori şi Ziarişti, iar expoziţii colective anuale devenite tradiţionale nu au mai fost organizate sub egida sindicatului, ci direct de către instituţiile statului comunist. În urma reformei învăţământului, Şcoala de Arte Decorative a fost desfiinţată. Plecarea multor artişti a însemnat o mare pierdere pentru Banatul artistic, atât din punct de vedere numeric, cât şi din punct de vedere valoric.
În 25 decembrie 1950 s-a înfiinţat în România Uniunea Artiştilor Plastici, fiind recunoscută ca persoană juridică cu utilitate publică, iar la scurt timp, în teritoriu au luat fiinţă filiale ale acestei uniuni. Filiala Timiş a luat naştere în 1951, primul preşedinte fiind ales reputatul pictor şi grafician Julius Podlipny. Înfiinţarea, în 1957, a Secţiei de arte plastice a Şcolii Medii de Artă, iar în anul 1960 a Facultăţii de Arte Plastice în cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani, care ulterior a fost înglobat în sistemul administrativ şi didactic al Universităţii din Timişoara, a atras noi creatori tineri în oraş.
După Revoluţia din 1989, şi în cadrul uniunii noastre au avut loc schimbări radicale. Din 1998, filiala noastră a dobândit personalitate juridică proprie şi are drept scop promovarea artei şi susţinerea intereselor membrilor săi în acest domeniu. Suntem o asociaţie nonguvernamentală şi nonprofit, alcătuită din artişti plastici profesionişti – pictori, sculptori, graficieni, designeri, artişti decoratori, scenografi, critici de artă, restauratori, artişti multimedia. În prezent, filiala noastră cuprinde 251 de membri definitivi şi stagiari. Nu pot să nu remarc faptul că, datorită reînfiinţării învăţământului artistic de nivel academic la Timişoara, puternica familie a creatorilor de frumos creşte an de an într-un ritm intens şi îmbucurător. Tinerii creatori aduc un suflu nou, proaspăt şi regenerator, o efervescenţă sporită şi rodnică pentru întreaga mişcare artistică şi spirituală din vestul României. Aş mai menţiona că, la ora actuală, pe lângă sediul nostru din Parcul Trandafirilor, ne mai aparţine Galeria de Arte Helios şi avem închiriate 45 de ateliere de creaţie în diferite puncte ale oraşului”.
Răspunzând întrebării legate de proiecte pentru acest an, criticul de artă Janos Szekernyes aminteşte câteva dintre ele:
„Duminică s-a deschis la Budapesta o expoziţie de grup, la Galeria „Art IX-XI”, la care participă 42 de pictori, graficieni şi sculptori din Timişoara şi Lugoj. La Galeria Helios vom organiza în cursul anului în total 24 de expoziţii. În perioada 19 februarie – 1 martie, va avea loc Tabăra de Creaţie de la Herneacova. Tot în decursul acestui an mai sunt planificate 10 expoziţii personale şi de grup în holul CJT, trei expoziţii în Galeria Primăriei. Sperăm să fie de succes expoziţia tematică „Timişoara, de la reşedinţă regală la capitală culturală a Europei”, precum şi expoziţia tematică <Clopotul>, dedicată împlinirii de 175 de ani de la naşterea şi respectiv a 100 de ani de la moartea vestitului turnător de clopote Antal Novotny, în al cărui atelier au fost turnate peste 6.000 de clopote pentru biserici din România, Ungaria, Slovacia, Serbia, printre acestea numărându-se şi cele şapte clopote din turnurile Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Totodată, se va organiza cea de-a doua ediţie a expoziţiei internaţionale „Diplomatic Art”. Desigur, la final de an va avea loc Salonul anual al artelor vizuale, ediţia 2015. Membrii uniunii noastre vor participa, în cursul anului, la lucrările taberelor de creaţie de la Dubova, Herneacova, Mraconia, Torac, Csongrad. O veste bună atât pentru artiştii plastici, cât şi pentru iubitorii de artă din Timişoara este aceea că Galeria de Artă Helios va fi renovată.
Interviul integral îl puteţi citi în numărul din 20 februarie 2015 al săptămânalului Agenda, aşa cum a fost el consemnat de omul de presă Zoltan Kovacs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!