Este considerat cel mai bun caricaturist al lumii, a cunoscut îndeaproape mari personalităţi cărora le-a făcut portrete, este singurul care a realizat un album al tuturor papilor şi care se bucură de o apreciere deosebită la Vatican, a reprezentat România la mari evenimente culturale şi în marile muzee, a realizat portrete ale politicienilor şi ale reprezentanţilor caselor regale, recordurile sale au fost înregistrate în Guinness Book. Pe lângă succesele personale, s-a gândit şi la modalitatea de a-i ajuta pe tinerii talentaţi, atraşi de caricatură şi care doresc să îşi facă un viitor în această direcţie. Aşa că a înfiinţat Academia Popa s. Maestrul Ştefan Popa Popa s se prezintă răspunzând întrebărilor ce i-au fost adresate de omul de presă Zoltan Kovacs.
S-a născut în Caransebeş, oraş de care îl leagă multe amintiri frumoase şi pe care îl vizitează ori de câte ori are ocazia, a studiat la Turnu Severin, într-o perioadă în care a avut de înfruntat multe dificultăţi, şi-a continuat studiile la Timişoara, unde a urmat Facultatea de Mecanică.
A ajuns cunoscut în lume prin caricaturile sale după ce a luat contact cu Festivalul de Arte din Confalens, unde a fost remarcat de preşedintele acestui eveniment cultural francez, Henri Coursaget.
„La terminarea primului an de studenţie am fost trimis de statul român la un stagiu de cunoaştere a Franţei. Aşa am ajuns la Festival, unde printr-un funcţionar al prefecturii am fost racolat să fac caricaturi în timpul evenimentului. Desigur, i-am făcut o caricatură şi domnului Coursaget, preşedintele festivalului. După acest episod, preşedintele a dorit să mă cunoască mai de aproape, să avem o discuţie, după care el şi-a exprimat dorinţa să devin caricaturist oficial al acestui festival, cu un salariu de circa zece mii de franci pe ediţie. Am acceptat cu drag această ofertă. Desigur, mai greu era cu plecarea în Vest în acea perioadă. Am avut noroc, un om deosebit de la Paşapoarte, un iubitor de artă şi frumos, m-a ajutat în acest sens, riscându-şi chiar serviciul, şi aşa, până în 1986, am putut să plec regulat la acest festival. Între timp, domnul Coursaget m-a îndrăgit atât de mult încât m-a primit în familia lui, iar graţie sponsorizărilor făcute de el am putut să am mai multe expoziţii în diferite ţări europene şi asiatice. Încet, încet, numele Popa s a ajuns cunoscut în lumea artelor din străinătate”.
Performanţele sale au fost omologate de Guinness Book of Records.
„Prima dată m-am prezentat şi am bătut recordul în 1990. Însă acel record nu a fost omologat din cauză că nu exista un juriu de calitate şi recunoscut oficial. Juriul oficial trebuie să fie compus din doi adulţi, doi minori şi public, care, pe lângă numărul de lucrări făcute, trebuie să ateste că în caricaturi se regăseşte cel desenat, deci, mai pe româneşte, că seamănă cu cel desenat. În 1995 m-am prezentat din nou la concurs, în Franţa. Am realizat 131 de caricaturi într-o oră. În anul 2000 am îmbunătăţit acest record, făcând 2006 portrete de copii, de data aceasta la Palma de Mallorca. De unde diferenţa asta atât de mare? Trebuie ştiut că un portret de copil se face mult mai uşor decât cel al unui adult. Evident, înainte de concurs am făcut un tur de antrenament, retrăgându-mă şi lucrând întruna la castelul Macea de lângă Arad. Au fost multe discuţii la noi în ţară despre acest record stabilit, unii încercând să îl minimalizeze, alţii să îl conteste. La toate atacurile am răspuns cu documente, cu articole de presă care atestau că adevărul este de partea mea. Dacă tot vorbim de acest subiect, doar aşa de curiozitate, să vă spun că, atunci când am obţinut primul record, francezii au făcut un calcul şi au ajuns la concluzia că lucrez cu 4 secunde mai repede decât un calculator”.
Ştefan Popa Popa s este singurul român care a realizat un album al papilor, mult apreciat în cercurile de la Vatican.
„Înainte de toate, trebuie să vă spun că am o relaţie specială, privilegiată cu Vaticanul şi cu instituţiile papale.În acest sens, agreat fiind, am primit acordul pentru a realiza Albumul „Papi Santi Ilustri” ce conţine manuscrise celebre şi 265 de desene ale tuturor Papilor până la Benedict al XVI-lea. Această lucrare de excepţie a apărut în 99 de exemplare numerotate, fiecare cu o altă copertă realizată în mod artistic, din piele şi aur, dintre care doar 20 de exemplare au fost vândute la preţul de 6.000 de euro bucata, bani ce au fost viraţi pentru sponsorizarea construcţiei unei şcoli din Kenia. Dar am fost singurul român care a expus în Sala Papală. În 2012, la Villa Sophenia, în postul Paştelui am avut o expoziţie personală intitulată „Papii şi Sfinţii”, iar cu o zi înainte am participat, printre foarte puţinii invitaţi străini, la Procesiunea Crucii, organizată pentru prima oară de Sfântul Scaun la Colosseumul Roman. În această perioadă am avut şi o audienţă papală. În luna aprilie a acestui an, am avut o nouă expoziţie, am expus la Villa Sopegna portretele ultimilor zece Papi, alături de cele ale unor cardinali şi sfinţi. Sunt tablouri în ulei, picturi reproduse în albumul Popa Popa s, „Papi Santi Ilustri”. Unul dintre portretele Papei Benedict al XVI-lea, pe care i-am l-am înmânat personal Suveranului Pontif, va fi expus permanent în prestigioasa Sală a Papilor din Basilica San Pietro din Vatican. Pentru activitatea mea mi s-a decernat prestigiosul trofeu Palm d oro, oferit de Cavaleria Guardani di Pace de la Vatican”.
Interviul integral îl găsiţi în numărul din 26 iunie 2015 al săptămânalului Agenda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!