Radio Timişoara a transmis primul semnal în eter în ziua de 5 mai 1955, la ora 20:15, pe lungimea de undă medie de 630 Khz. Dar discuţiile despre un post de radio au început în Timişoara cu mult înainte.
„Trebuie spus că în Banatul multietnic, primii paşi ai radiofoniei au fost făcuţi cu mult înaintea primei emisiuni a postului Radio Timişoara. Ideea realizării unei staţii de radiodifuziune în oraşul nostru a fost avansată pentru prima dată cu prilejul Adunării Generale de Reînfiinţare a Asociaţiei Culturale Bănăţene, ce a avut loc în oraşul de pe Bega în iulie 1930. Proiectul a apărut, aşa cum spuneau oamenii acelor vremuri, din necesitatea de a crea noi valenţe şi identităţi spiritualităţii bănăţene. După o muncă temeinică depusă în acest sens, în anul 1939, presa anunţa că Radio Timişoara, despre care se vorbea pe atunci atât de mult, a trecut de faza de proiect şi că încă în acel an vor începe lucrările la clădirea ce va găzdui postul de emisie. Nu a fost să fie. Începerea războiului a anulat acele proiecte măreţe, iar mai apoi, după ce în 1945 Guvernul Groza anunţa suspendarea Consiliului de Administraţie al SRR şi epurarea radioului, orice încercare în acest sens devenea un vis de nerealizat. La începutul anilor 1950, pentru asigurarea unei propagande cât mai eficiente a noilor structuri a fost demarată construirea centrelor de radioficare în principalele oraşe ale ţării. În acest context, la Timişoara s-a constituit o subredacţie pentru postul central, iar din 1952, din capitala Banatului a început în fiecare seară emiterea unei emisiuni de 15 minute ce conţinea un buletin de ştiri şi muzică populară românească şi sârbească.
Prima emisiune a Studioului Regional de Radio Timişoara a fost difuzată în seara zilei de 5 mai 1955. Cea de a doua si a treia emisiune au fost difuzate pe 7, respectiv 9 mai, iar din 11 mai ele au devenit zilnice, durata lor crescând la 30 de minute. Treptat, Radio Timişoara şi-a creat un grup de adevăraţi specialişti în domeniu, iar grila de emisiuni a crescut, din acest studio emiţându-se zilnic şase ore de program în limba română, precum şi câte o oră de emisiune în limbile maghiară, germană şi sârbă. Desigur, redactorii şi reporterii postului Radio Timişoara trebuiau să respecte rigorile cenzurii, dar erau bucuroşi să ocolească anumite indicaţii prin exprimări eufemistice, de multe ori neînţelese de cei care dădeau aprobări pentru emisiuni. În acest context, ziua de 12 ianuarie 1985, când prin ordin central a fost întreruptă emisiunea tuturor posturilor de radio locale, a fost ca un trăsnet atât pentru oamenii care lucrau aici, cât şi pentru ascultătorii noştri din zonă, care în decursul anilor se obişnuiseră cu emisiunile difuzate de Radio Timişoara. Ce se întâmplase, de fapt? Se vorbea de o idee nefericită a colegilor de la Târgu Mureş. Şi cum nu se puteau face discriminări, soluţia era una singură, specifică acelui regim: desfiinţarea tuturor posturilor locale”.
Reînfiinţarea acestui post a avut loc în 1989.
„În dimineata zilei de 22 decembrie, văzând cele ce se întâmplaseră în Piaţa Operei, fostul redactor de radio George Balica a păşit în clădirea unde cândva funcţionase Radio Timişoara şi unde întreaga aparatură era pe poziţie, cum s-ar zice. La scurt timp a apărut şi Bogdan Herzog, iar mai spre prânz a venit şi Ioan Dula Giulvăzan. La ora 14, la pupitrul tehnic fiind Elisabeta Lazarov şi Felicia Szekely, postul preferat cândva al bănăţenilor a început să emită din nou, prin cuvintele „Aici Radio Timişoara Liberă”. Şi cu acest moment, în istoria noastră a început o nouă filă de istorie, istorie care este neîntreruptă de atunci şi care continuă şi în zilele noastre”.
Aniversarea va fi marcată printr-o serie de evenimente artistice, pentru toate gusturile şi preferinţele.
„În primul rând, sâmbătă, 2 mai, începând cu ora 19 va avea loc un mare concert, în Piaţa Victoriei. În deschidere vor cânta formaţiile Corso din Arad, Pragu de Sus care vine de la Deva, precum şi The Wizards, cel mai tânăr grup pop-rock din Timişoara. În a doua parte va intra pe scena formaţia Holograf, cea mai difuzată trupă românească pe postul nostru de radio. Concertul va fi transmis live. O altă manifestare de amploare va avea loc duminică, începând cu ora 18,30, în Sala Operei Naţionale Române din Timişoara. Spectacolul va fi deschis de Cvartetul de coarde al Facultăţii de Muzică şi Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, apoi evaluează pe scenă Ansamblul de percuţie Splash de la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu din Timişoara. Începând cu ora 20, ce prezenţi în sală vor avea parte de o Gală de excepţie de operă, operetă şi balet susţinută de artiştii Operei timişorene, cărora li se alătură corul şi corpul de balet al Operei. Pot să spun cu certitudine că spectacolul pus la cale de maestrul Corneliu Murgu va fi cu adevărat o surpriză şi o revelaţie pentru public. Marţi, exact în ziua aniversării, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul va avea loc un spectacol de folclor, la care îşi vor da concursul cei mai cunoscuţi şi iubiţi solişti de muzică populară din judeţele Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin. Spectacolul se transmite live şi pe TVR Timişoara şi se va transmite în reluare joi seara, la ora 20, pe postul naţional TVR3, la emisiunea <Cântec şi poveste>”.
Interviul integral, consemnat de omul de presă Zoltan Kovacs, îl puteţi citi în ediţia din 1 mai 2015 a săptămânalului Agenda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!