După decesul primului consul onorific al Ungariei la Timişoara, Panczel Zoltan, postul a rămas mult timp vacant. În acest interval de timp au fost vehiculate mai multe nume sonore din comunitatea maghiară din zonă, până la urmă numirea lui Peter Tamas a fost o surpriză pentru mulţi.
„Printre toate numele vehiculate al meu nu a figurat niciodată şi nici eu nu m-am pregătit special pentru a fi numit în această funcţie. Totul a început mai de mult, când, într-o discuţie cu un înalt funcţionar al Consulatului General din Cluj, mai precis cu doamna Vizi Gabriela, am fost întrebat dacă nu aş dori să preiau funcţia de la Timişoara, demult vacantă. Prima dată am luat-o ca pe o glumă bună, fiind sincer convins că nu pe mine mă aşteaptă această numire. Însă peste câteva luni am fost chemat la Budapesta unde, după mai multe discuţii, am fost acceptat oficial să reprezint statul maghiar la Timişoara, în calitate de consul onorific. Pe data de 23 aprilie, după ce la noul sediu al Consulatului, ce se regăseşte în Complexul Millenium al Bisericii Reformate din Timişoara, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Excelenţa Sa Zakonyi Botond, a înmânat Exequatur-ul (documentul oficial, n. r.), numirea mea a devenit oficială, iar consulatul din nou funcţionabil”.
„Nu mi s-a comunicat niciodată motivaţia pentru alegerea mea în această funcţie. Pot doar să intuiesc. Şi astfel privind lucrurile, cred că sunt mai multe motive. În primul rând, cred că statul maghiar a căutat un om care nu este membru al niciunui partid, uniune sau organizaţie politică, pentru că ocupantul acestei funcţii se poate decide în orice moment, în mod neutru. Mai apoi, probabil se căuta un om de afaceri, deoarece statutul de consul onorific presupune că toate cheltuielile care curg din această funcţie trebuie să fie suportate de cel numit. Probabil a fost considerat un plus şi faptul că din 2003 sunt preşedintele Uniunii Ardelenilor din Stuttgart, ca atare, prin acţiunile întreprinse am demonstrat că particip activ la menţinerea şi dezvoltarea culturii maghiare din diaspora, având o experienţă destul de vastă în acest sens. Mai apoi, faptul că, în calitate de manager al firmei Tifel am fost aproape tot timpul în contact direct şi am ajutat prin diferite acţiuni de sponsorizare învăţământul, cultura, presa maghiară din Banat. Cred că şi acest lucru a fost un avantaj pentru persoana mea. Dar sincer, repet, sunt supoziţii. Un răspuns clar la această întrebare puteţi primi doar din partea oficialilor maghiari”.
Deşi numirea sa în funcţie a avut loc destul de recent, Biroul consular din Timişoara a avut deja câteva acţiuni specifice. Care ar fi acestea?
„Un turist maghiar a fost lovit de trăsnet în Retezat, iar un altul a avut un accident la Lugoj. În ambele cazuri, biroul nostru a intervenit prompt în ajutorul acestor oameni. Apoi, în colaborare cu alte organizaţii maghiare din zonă am iniţiat o dată pe lună acţiunea „Discuţii de seară”, la care sunt invitate personalităţi marcante din diferite domenii, care răspund la întrebările ce le sunt adresate de către cei prezenţi. Pe lângă personalităţi maghiare, eu personal doresc să invit la aceste serate şi români apreciaţi, cum ar fi Andrei Pleşu sau Lucian Boia, de exemplu”.
Citiţi interviul integral în numărul din 14 august 2015 al săptămânalului Agenda, pentru a afla alte informaţii importante legate de activitatea şi proiectele consului onorific al Ungariei la Timişoara, Peter Tamas, care răspunde întrebărilor ce i-au fost adresate de omul de presă Zoltan Kovacs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!