Taxa de tranzit nu poate fi aplicată în prezent deoarece ambele hotărâri ale Consiliului Local Timişoara care făceau referire la instituirea şi procedura de administrare a acestei taxe au fost atacate în instanţă de Prefectura Timiş. Aşadar, taxa de tranzitare a Timisoarei, pentru autovehiculele de transport marfă peste 7,5 tone, nu poate fi încasată.
La intrările în oraş au fost însă montate indicatoare care interzic accesul maşinilor de mare tonaj în oraş, la decizia Comisiei de circulaţie, pentru că urma să fie încasată taxa de tranzit.
Un astfel de indicator a fost demontat zilele trecute, de pe Calea Lugojului, de către preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu. Reprezentanţii transportatorilor au fost invitaţi, joi, la şedinţa Comisiei de circulaţie, la Primaria Timisoara, unde s-a discutat din nou despre aceste indicatoare. Comisia de circulaţie a hotărât să menţină indicatoarele care interzic accesul autovehiculelor peste 7,5 tone în Timişoara, stipulând clar excepţiile.
„Comisia de circulaţie a hotărât, în unanimitate, să păstreze semnalizarea rutieră de la intrările în oraş, cu mici modificări. Pe plăcuţele adiţionale se va specifica clar că este interzis accesul cu excepţia autovehiculelor de transport marfă aparţinând persoanelor fizice sau juridice care au domiciliul/ sediul în judeţul Timiş şi a vehiculelor de transport care aduc şi preiau marfă din municipiul Timişoara sau judeţul Timiş. Ca să nu mai fie neclarităţi că cei care vor aduce marfă în municipiul Timişoara vor fi amendaţi de Poliţia Rutieră. Aceştia nu vor fi amendaţi dacă intră în Timişoara, chiar dacă sunt din alte judeţe”, a explicat directorul Direcţiei de Drumuri şi Transporturi a primăriei, Culiţă Chiş.
Chiş a precizat că decizia a fost luată în unanimitate, şi reprezentantul Poliţiei Rutiere din Comisia de circulaţie fiind de acord cu aceste măsuri.
„Dacă au rămas acele indicatoare, Poliţia Rutieră trebuie să acţioneze în consecinţă. Noi vom respecta legislaţia”, ne-a declarat şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos.
Transportatorii: Se vor forma coloane întregi de autovehicule
Decizia Comisiei de circulaţie i-a mulţumit parţial pe reprezentanţii operatorilor de transport. Ei sunt în continuarea nemulţumiţi însă de faptul că ceilalţi transportatori, care nu intră la capitolul „excepţii”, nu vor putea trece prin oraş, în condiţiile în care Timişoara nu are decât un tronson de şosea de centură, pe relaţia Calea Aradului – Calea Lugojului. Iar taxa de tranzit nu poate fi oricum încasată.
Liderul FORT, Augustin Hagiu, preconizează că autocamioanele vor bloca intrările în oraş din cauza acestor indicatoare. „Ce facem cu traficul de tranzit care nu are centură ocolitoare, cum au cei care merg pe ruta Arad-Lugoj, adică o rută spre exemplu Lugoj-Moraviţa. (…) Se vor forma coloane întregi de autovehicule la intrarea în oraş pe rutele care nu au variantă de ocolire. TIR-urile vor respecta indicatoarele rutiere, vor opri, pentru că văd că Poliţia Rutieră îşi asumă aceste indicatoare. Ne aflăm într-o situaţie aberantă, pentru că a respecta acest indicator înseamnă a bloca oraşul Timişoara. Aceste indicatoare trebuie să aibă efect doar asupra celor care vor să intre în Timişoara, cu toate că au treabă către Arad şi nu au ce căuta prin centrul oraşului, pentru că au acea bucată de centură”, a declarat Hagiu.
De altfel, liderul FORT a precizat că decizia Comisiei de circulaţie va fi probabil atacată în instanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!