Care este nivelul chiriilor cu o lună înaintea începerii anului universitar 2018-2019 și care sunt cele mai căutate zone din orașul de pe Bega?
Chiriile pentru locuințele cu una, două sau trei camere din Timișoara au crescut în a doua jumătate a lunii august față de primăvară și celelalte luni de vară. Această tendință de creștere este obișnuită pentru segmentul chiriilor, care are un caracter sezonier, potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
„Este cunoscut faptul că piața chiriilor are un caracter sezonier. În perioada primăvară-vară, chiriile scad în general, pentru a reveni în creștere în a doua jumătate a lunii august și septembrie. Toamna, înainte de începerea anului universitar, interesul pentru chirii este cu până la 50% mai ridicat decât în lunile de primăvară-vară, existând clar o tendință de majorare a chiriilor”, explică Alina Cassian, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Zonele cele mai căutate de către studenți sunt, în Timișoara, Complexul Studențesc, zona Olimpia-Stadion, zona Central-Medicină, Take Ionescu, zonele din imediata apropiere a universităților. Proximitatea față de mijloacele de transport în comun sau față de centrele universitare cântărește cel mai mult în luarea unei decizii în ceea ce privește închirierea imobilului. În funcție de gradul de confort, dotări și de zona în care este amplasat apartamentul, chiria pentru o locuință monocamerală variază între 140 și 250 de euro pe lună, închirierea unui apartament cu două camere începe de la 280 de euro pe lună, iar prețul închirierii unei unități locative cu trei camere ajunge până la 500-600 de euro pe lună.
Statisticile din domeniul imobiliar evidențiază un interes tot mai crescut pentru cumpărarea de locuințe în scop investițional, potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
„Să cumperi o locuință și apoi să o dai în chirie poate fi realmente o oportunitate de investiție. Proprietarul trebuie să ia însă în calcul și aspectele legate de cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs, modul de finanțare – cash sau prin credit. Proprietarul trebuie să aibă în vedere și impozitele pe care le are de plătit în funcție de destinația pentru care este folosită locuința, respectiv scop rezidențial sau comercial și întreținerea proprietății. Toate acestea vor face ca investiția să fie mai mult sau mai puțin profitabilă”, precizează Alina Cassian, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!