La Timişoara, magazinele abundă deja în oferte pentru credincioşii care intră în Postul Mare, cel mai strict de peste an, ba chiar au rafturi speciale pentru acestea. Pateurile vegetale de tot felul, crochetele, buletele şi şniţelele vegetale la caserolă, semipreparate, brânza tofu, laptele de soia şi alte asemenea delicii moderne concurează cu strămoşeasca zacuscă, tocana de legume şi iahnia de fasole “la doză”, varianta lipsită de păcătoşii cârnaţi şi costiţa cea deloc cucernică. În ajutorul postitorilor sar şi revistele, cu a lor gamă extinsă de reţete culinare la îndemâna gospodinelor care nu gătesc între două joburi. Din zarzavaturi, mirodenii, orez ori ciuperci, cu ceva răbdare şi timp de petrecut pe lângă cratiţe se pot isca bucate pe gustul oricărui pretenţios, iar fructele şi chiar prăjiturile cu margarină-n loc de unt pot fi un desert…decent. Altminteri, dacă postul se rezumă la ce ai în farfurie, se cheamă că-i doar dietă. Creştinii adevăraţi ştiu că trebuie să păstreze şi curăţenia minţii, şi pacea-n inimă, spre a se bucura pe deplin de Praznicul Învierii Domnului, sărbătorit anul acesta în lumea ortodoxă în 24 aprilie.
Codrina Diana Tomov
Citiți principiile noastre de moderare aici!