În fiecare primăvară, topirea zăpezilor duce la depăşirea cotelor de alarmă şi la riscul de inundaţii în vestul judeţului Timiş. Din păcate, în anii anteriori numeroase gospodării au ajuns sub ape, însă vina nu este în totalitate a autorităţilor. Deşi numeroşi localnici din Timiş sunt gospodari, iar atunci când localitatea le este ameninţată de ape, sar în ajutorul jandarmilor şi pompierilor sosiţi la faţa locului să ridice diguri provizorii, alţii preferă să discute despre necazul care s-a abătut asupra lor şi să asiste pasivi la aceste acţiuni. Mai grav este că aceşti oameni nu înţeleg să ia măsuri preventive pentru ca inevitabila topire a zăpezilor să nu ducă la inundarea gospodăriilor lor.
Pentru a verifica starea canalelor şi rigolelor care străbat localităţile cu risc de inundaţie, prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, a trimis în teren o echipă de control.
„Am început o activitate care se desfăşoară în fiecare an. Este vorba de controlul igienizării cursurilor de apă, a modului în care sunt curăţate şanţurile şi rigolele. Încercăm să facem această activitate cât mai repede, astfel încât să putem remedia problemele pe care le întâlnim, tocmai datorită faptului că sunt multe zone în judeţul Timiş unde au apărut probleme legate de băltiri şi potenţiala apariţie a unor inundaţii. Primăvara este un anotimp în care ploile sunt mai abundente, se topeşte şi zăpada din munţi şi pot să apară aceste fenomene pe care nu am dori să le avem. Problemele sunt în tot vestul judeţului, plecând de la Otelec, zona Jimboliei, ajungând la Valcani şi Cenad. Zona respectivă, fiind o zonă mai joasă unde se strâng apele, implică probleme de acest gen. Şi problema clasică: Gătaia şi Moraviţa, unde în momentul acesta e cod galben şi suntem în faza în care cotele de atenţie sunt depăşite. Vin apele din judeţul Caraş, din zonele de munte, unde există zăpadă, spre bucuria noastră nu destul de mare”, a declarat Dogariu.
El a precizat că de multe ori şi dacă unii cetăţeni îşi curăţă rigolele din faţa casei, munca lor este în zadar, deoarece în „amonte” vecinul a astupat rigola respectivă pentru a putea intra în casă. În aceste cazuri, comisia trimisă în teren poate da amenzi, a anunţat Dogariu.
„În unele locuri se întâmplă şi acest lucru. Există mai multe probleme: o dată e curăţatul rigolelor. Apoi sunt situaţii în care rigola respectivă este astupată sau închisă din diferite motive şi atunci degeaba cetăţeanul de numărul 3, 5 sau 7 îşi curăţă rigola din faţa casei, dacă la numărul 9 rigola respectivă e închisă din cauză că proprietarul a acoperit canalul ca să poată să treacă cu maşina. Se lasă măsuri şi se dau şi amenzi, dacă măsurile impuse nu sunt puse în aplicare. Aici au atribuţii şi primarii sau autorităţile locale, care trebuie să verifice acest lucru împreună cu comitetele pentru situaţii de urgenţă. Din păcate, de multe ori, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă aşteaptă să vină comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă”, a concluzionat prefectul de Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!