Ploile torențiale, grindina și vântul puternic au cauzat atât inundații cât și pagube materiale în Timiș și județele învecinate. Reprezentații ISU Timiș au făcut un rezumat al acțiunilor intreprinse pentru combate efectele negative ale fenomenelor meteo extreme.
„În contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice cod portocaliu și roșu la nivelul județului Timiș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “BANAT” al județului Timiș a fost solicitat să intervină în perioada 23.06.2019 ora 16:36 – 24.06.2019 ora 09:00, la 7 situații de urgență, dintre care: 2 intervenții pentru degajare copaci căzuți în municipiul Lugoj; 4 intervenţii la inundaţii (4 gospodării afectate și 2 case) aflate în localitățile Cutina, Bodo și Dudeștii Vechi; 1 intervenție pentru degajare stâlp căzut în localitatea Gherman”, transmit reprezentanții ISU Timiș
Au fost chiar momente în care a fost declanșat codul roșu de pericol, pompierii fiind nevoiții să activeze Grupa Operativă pentru a acționa în anumite zone.
„La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “BANAT” al județului Timiș începând cu ora 16:42 s-a ordonat activarea Grupei operative respectiv creșterea capacității operaționale nivel IV, la Stația de Pompieri Făget, respectiv începând cu ora 17:40 s-a ordonat creșterea capacității operaționale nivel IV, la Detașamentul de Pompieri Lugoj. Ca urmare a avertizării de cod roşu hidrologic, la ora 16:43, 17:38 respectiv 00:30 s-au transmis prin sistemul RO-ALERT mesaje de înştiinţare-avertizare a administraţiilor publice locale pentru 4 unităţi administrativ-teritoriale din bazinul superior al râului Bega. La ora 06:40 toate misiunile la inundaţie au fost finalizate în prezent desfășurându-se operațiuni de monitorizare și supraveghere a zonelor vizate de avertizările hidrologice în zona Poieni, bazinul superior al râului Bega”, spun pompierii.
Pompierii timișeni au avut de furcă și cu fermierii, care în acestă perioadă își curăță câmpurile și cauzează incendii de vegetație.
„În perioada imediat următoare, I.S.U. Timiș va desfățura acțiuni de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu la arderea miriștilor și resturilor vegetale. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional, în conformitate cu G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei”, atenționează pompierii.
Reprezentanții ISU Timiș au au avut timp și de controale, privind apărarea împotriva incendiilor. O societate comercială din zona Brâncoveanu a fost campioană la sancțiuni.
„Pentru prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă I.S.U. Banat a desfășurat și va desfășura, în perioada 01 iunie-30 septembrie 2019, controale privind apărarea împotriva incendiilor la obiectivele cu destinația alimentație publică, comerț și turism agrement unde se înregistrează afluență mare de persoane.Astfel, până în prezent au fost executate 21 de controale privind apărarea împotriva incendiilor, fiind constatate 77 deficiențe, din care 6 au fost remediate pe timpul. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 25 de avertismente și 8 amenzi în cuantum de 114.100 lei. O particularitate a acestor controale au fost cele executate în zona Bulevardului Brâncoveanu din Timișoara, unde s-au aplicat cele mai multe sancțiuni în cuantum de 84.100 lei”, au încheiat reprezentații ISU Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!