Voluntarii vor lucra cu copii și tineri aflați în sistemul de protecție, cum ar fi centre de plasament, centre de zi, centre de primire a copilului în regim de urgență, centre maternale, apartamente și case de tip familial.
Vârsta minimă a voluntarilor este de 16 ani și aceștia vor petrece trei ore pe săptămână cu copiii în format fizic.
Le vor oferi ajutor la teme și meditații, dar și sprijin moral și emoțional.
Cei peste 16 ani care doresc să ajute copiii instituționalizați din Timișoara, Săcălaz, Covaci, Nădrag, Gavojdia, Lugoj, Sinersig și Checea să ducă o viață normală, sunt invitați să se înscrie ca voluntari până în 30 septembrie, AICI.
„Învață-mă să visez este un apel adresat persoanelor peste 16 ani care își doresc o schimbare sau care vor să facă lucruri cu impact mare în viața celorlalți. Copiii instituționalizați au mare nevoie de acest sprijin. Au trecut prin multe dezamăgiri dureroase, încât pentru ei a devenit un lux să viseze. Nu au o plasă de siguranță: dacă lucrurile nu funcționează, nu au o persoană alături care să-i ajute să-și îndeplinească visul.
E greu să te întorci la școală după ce ai repetat de două sau trei ori clasa pentru că ai fost mutat din centru în centru, să mai mergi la cursul de canto când colegii râd de tine că nu ai părinți. Toate împrejurările i-au făcut să creadă că nu au șansa să reușească.
Noi ne-am propus să le redăm bucuria și determinarea de a-și descoperi visul, a-l urma și a deveni cineva” , transmite Vivianda Nicolae, Vicepreședinte „Ajungem MARI”.
Modulul de voluntariat începe pe 15 noiembrie 2024 și se încheie pe 30 iunie 2025. Copiii au nevoie de stabilitate și de un prieten care să-i ajute să se gândească la ce vor să facă în viitor.
Voluntarii vor trece printr-un proces inițial de pregătire necesar pentru toți cei care ajung să lucreze cu copiii instituționalizați, urmat de un proces de selecție a celor care sunt pregătiți să fie alături de copii pe termen lung.
În ultimii 10 ani, peste 10.000 de voluntari au ajutat copiii instituționalizați în cadrul programului „Ajungem MARI”. Impresii din partea voluntarilor:
„Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o e că ei se bucură enorm de lucrurile care nouă ni se par deja banale: să mergi cu ei la cumpărături, să-i însoțești la activități, să le fii alături. Pentru ei contează mult să îi asculți și să fii atent la ceea ce-ți povestesc”, spune Alina Șandor, voluntar și coordonator Ajungem MARI.
„Dincolo de pregătirea pentru școală, ieșiri la film și teatru sau înscrierea la diverse cursuri, cred că cea mai importantă este relația pe care am creat-o cu copiii. Le ofer timp, îi ascult atunci când au nevoie, îi sfătuiesc și mă sfătuiesc cu ei, le dau încredere în ei și le reamintesc constant că pot face orice își doresc”, împărtășește Laura Ghecenco, voluntar Ajungem MARI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!