Confruntată în ultimii ani cu o adevărată criză de personal, armata recâştigă tot mai mult teren, pe fondul unei alte crize, cea financiară. Siguranţa unui loc de muncă stabil îi determină pe mulţi dintre tineri să treacă pragul birourilor de recrutare şi să se intereseze de avantajele unei cariere militare. Sunt băieţi şi fete deopotrivă, pentru că femeia în uniformă nu mai este de mult un tabu, care aleg să-şi facă din armată o meserie şi să devină cursanţii învăţământului cazon.
Anul trecut, aproape 400 de tineri trecuseră pragul Biroului de Informare şi Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Timiş, majoritatea dintre ei întocmindu-şi totodată şi dosarele de înscriere la liceele şi academiile militare. “În alte judeţe, numărul tinerilor interesaţi de o carieră militară este mult mai mare. Sunt zone mai sărace, unde alternativele sunt destul de puţine. Prin comparaţie, la Timişoara un loc de muncă se găseşte ceva mai uşor, astfel că o carieră militară prezintă o atracţie ceva mai scăzută. Cu toate acestea, cei care ne abordează pot afla că este o meserie care oferă satisfacţii pe multe planuri şi are câteva avantaje evidente, educaţia gratuită, obţinerea unei calificări profesionale şi salariu lunar care asigură un trai decent fiind doar câteva dintre acestea”, explică maiorul Mihai Ionică, şeful Biroului Informare Recrutare.
Pentru 2011, oferta învăţământului cazon este una generoasă, astfel că cei atraşi de viaţa în uniformă au de unde alege. Cei mai tineri dintre ei, de exemplu, până în 16 ani, pot urma cursurile Colegiului Militar Liceal, cu condiţia să fi absolvit opt clase.
Elevii dintr-a XII-a şi dar şi cei care şi-au luat deja bacalaureatul se pot înscrie, dacă n-au depăşit vârsta de 24 de ani, într-una din instituţiile militare de învăţământ superior: Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu; Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov; Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa; Academia Tehnică Militară Bucureşti; Institutul Medico-Militar Bucureşti, cu o secţie la Târgu Mureş.
Tot lor le stau la îndemână cursurile şcolilor postliceale de maiştri militari, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Buzău; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa. „Cei care vin la noi sunt preluaţi de consilieri care se ocupă de îndrumarea lor, astfel încât alegerea pe care o fac aceşti tineri să fie făcută în cunoştinţă de cauză. N-au nevoie decât de actul de identitate, iar costurile întocmirii dosarului sunt minime, rezumându-se doar la legalizarea unor documente”, a mai precizat Mihai Ionică.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!