Sediul timişorean al cunoscutei societăţi Kathrein a găzduit, joi, o serie de discuţii între reprezentanţii mediului de afaceri german şi cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Întâlnirea şi-a propus să stabilească modul în care cele două părţi vor colabora în aşa fel încât absolvenţii şcolilor profesionale din Timişoara să poată beneficia de cursuri practice, inclusiv la societăţile cu capital german din zonă, în aşa fel încât atunci când termină pregătirea să poată fi angajaţi imediat. „Am purtat discuţii mai mult de trei ore. Sper ca acestea să fie fructuoase şi colaborarea noastră să devină realitate”, a declarat Sebastian Metz, director executiv în cadrul Camerei de Comerţ Româno-Germane, prezent la Timişoara. Scopul discuţiilor purtate a fost de a pune faţă în faţă reprezentanţii mediului economic cu cei ai instituţiilor cu atribuţii de şcolarizare şi pregătire profesională din regiune.
De asemenea, discuţiile purtate s-au referit şi la învăţământul în limba germană din România. Fiecare investitor german venit în România îşi doreşte ca specialiştii pe care îi angajează să poată vorbi şi limba germană. Timişoara şi regiunea de vest sunt cazuri fericite, aici existând deja şcoli în limba germană, încă din clasa întâi.
Clubul Economic German din Banat, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş derulează deja un parteneriat în domeniul învăţământului dual de învăţământ german. Proiectul pilot este aproape de a deveni realitate. Din păcate, susţinerea la cel mai înalt nivel lasă de dorit. Deputatul minorităţii germane din România în Parlament, timişoreanul Ovidiu Ganţ, prezent la întâlnirea de la Kathrein, a spus că, deşi ani de zile a încercat demararea unor asemenea proiecte referitoare la învăţământul în sistem dual, nici un Guvern nu a făcut absolut nimic concret pentru ca iniţiativa să fevină realitate. „Ani de zile, Guvern după Guvern, am discutat cu reprezentanţii Ministerului Învîţământului, de fiecare dată am fost ascultat, mi s-a dat dreptate, dar ulterior nu s-a făcut absolut nimic concret pentru iniţierea acestui sistem de învăţământ”, a declarat Ovidiu Ganţ.
Discuţiile purtate la Timişoara au avut loc sub denumirea de „Întâlnirea firmelor bavareze”. Desigur, discuţiile formale au fost urmate de altele informale, purtate la o bere adevărată bavareză şi la un weiss wurst.
Citiți principiile noastre de moderare aici!