În ultimul timp, populaţia de buburuze a crescut foarte mult, din cauza vremii schimbătoare şi a temperaturilor destul de ridicate din această perioadă. Acum îşi caută adăpost pentru iarnă şi au ajuns în casele oamenilor.
D.M. locuieşte în cartierul Soarelui, lângă Şcoala nr. 30. Are în baie ciorchine de buburuze, care au venit să-şi caute un culcuş pentru iarnă.
„Intră pe geam şi stau acolo adunate, în colţuri. Nu le fac nimic, nu mă deranjează. Atunci când se face abur în baie încep să pice”, spune D.M.
directorul Direcţiei Judeţene Agricole Timiş, Doru Petanec, spune că aceste insecte sunt folositoare pentru agricultură.
„Nu e nimic rău în asta. Buburuzele sunt emblema ecologiei. Când e vreme umedă cu soare e favorabil pentru afide (păduchi de plante, insecte dăunătoare), diferite specii (buburuza mănâncă afide şi în acest fel vine în ajutorul agricultorilor şi al plantelor – curăţă frunzele de aceşti păduchi). Populaţia de buburuze a crescut foarte mult pentru că a găsit condiţii specifice de toamnă. Acum ele îşi caută culcuşul pentru iernare, se retrag la iernare mai târziu pentru că temperaturile ajung şi la 20 de grade la prânz. Până acum nu s-a observat pentru că au fost populaţii mai mici, iar vremea s-a răcit treptat. De aceea este aglomeraţia asta de buburuze, au început să apară temperaturi scăzute şi îşi caută culcuş. Ele sunt folositoare – distrug populaţia de păduchi de frunză, de afide. Ele nu aduc niciun rău. Când scade temperatura, noaptea, ele îşi caută loc de iernare, negăsind margini de păduri, dacă găsesc un geam deschis şi e căldură se retrag acolo. Ele, săracele, se pregătesc de iernare. Sunt folositoare pentru noi pentru că reduc populaţia de afide, păduchi de frunză şi altele”, explică Doru Petanec.
Citiți principiile noastre de moderare aici!