O bilă perfect rotundă, nichelată, câteva „arcuri”, plus o idee simplă, dar genială, au produs un dispozitiv care ar putea duce la protecţia cetăţenilor la un cutremur. Este vorba de dispozitivul mecanic pentru închiderea gazelor, un mecanism eficient, conceput oprească scurgerea gazelor în timpul cutremurelor de pământ. La o anumită magnitudine, intensitate şi durată a cutremurului de pământ, dispozitivul intră în funcţiune şi închide alimentarea cu gaze. După ce apare cutremurul, acesta creează un impuls mecanic declanşând mecanismul prin care un resort (n.r. un arc special) se decomprimă parţial. Este vorba, de fapt, de o bilă metalică, perfect rotundă, care odată „mişcată” efectiv cade şi intră într-un locaş, acesta este menţinut sub presiune de acelaşi resort care iniţial este parţial decomprimat. În acest fel se activează un ventil care efectiv închide alimentarea cu gaze. Scurgerea gazelor spre zonele afectate de cutremur prin avarierea conductelor de gaze este, astfel, oprită.
„Eram la o dezbatere despre realizarea unor asemenea dispozitive. Se discuta acolo despre tot felul de mecanisme complicate, electronice, bazate la activare pe unde electromagnetice. Complicat… Şi atunci mi-a venit ideea! Simplu şi eficient. Se ştie că la asemenea cutremure dispozitivele electrice de obicei cedează, iar o asemenea soluţie mecanică devine clar mai eficientă”, ne-a declarat Remi Rădulescu.
Pe cât de simplă este soluţia, pe atât de eficientă se dovedeşte. Dispozitivul se montează în staţiile de distribuţie, acele „centrale”, pe care cetăţenii le văd în oraş şi de unde pleacă de fapt ţeava de gaz spre blocuri sau case. Odată existent mecanismul, la cutremur acesta se activează şi se opreşte alimentarea cu gaze. Deci, chiar dacă ţevile de pe ziduri sunt afectate, se rup, nu mai există gaze naturale pe reţea.
“Până şi specialiştii din domeniul eletrotehnicii, cei care căutau tot felul de soluţii pentru această problemă au rămas uimiţi de cât de simplu şi eficient e mecanismul. Ceea ce am creat acum este mai mult un prototip, o machetă, dar perfect funcţională. Pe vaza acestuia se poate realiza produsul. Investiţia nu este mare. La realizarea dispozitivului am avut nevoie de un ventil, câteva resorturi, suporţii, plus acea bilă care trebuie să fie perfect rotundă şi nichelată”, mai spune Remi Rădulescu.
Pentru ca produsul să fie eficient și rezistent în timp, acesta va trebui confecționat din materiale de calitate superioară, mai spune inventatorul.
„La produsul care va fi folosit efectiv este puţin mai complicat, se va lucra cu presiune, este un pic altceva, de aceea dispozitivul mecanic trebuie amplasat într-un rezervor special, rotund, astea sunt cerinţele când se lucrează sub presiune. De asemenea, materialele folosite trebuie să fie speciale, în sensul că sunt de cea mai bună calitate. Adică rezistente, care să reziste în timp. Acest dispozitiv trebuie să fie utilizabil mulţi ani nu de multe ori. Un cutremur apare o dată la mulţi ani, vorbesc de cutremure puternice, este vorba de magnitudini de peste cinci grade. O valvă din bronz, o bilă nichelată, resort din material rezistent şi inoxidabil, nimic mai mult. Carcasa poate avea o uşă de vizitare pentru a se vedea instalaţia în interior dacă este funcţională”, ne-a mai declarat inventatorul.
El recunoaşte că actualul prototip nu a necesitat o investiţie enormă: „Pot să spun că am investit undeva sub 1000 de euro, nu e foarte mult. Cel mai mult a costat înregistrarea la OSIM. Bila specială am primit-o cadou, după ce iniţial mi se cereau sume foarte mari pentru ea. Am avut noroc şi am primit-o cadou de la directorul unei societăţi de specialitate din Timişoara, după ce a înţeles despre ce este vorba. E bine că mai sunt si oameni în România…”
Rădulescu a fost ales să facă parte dintre reprezentanţii României care au reprezentat ţara la Geneva. Iar acolo surpriză!
„Interesul a fost deosebit, la un moment dat nu mai făceam faţă, am crezut că nu o sa mai reuşesc să văd restul expoziţiei, invenţiile prezentate. A fost foarte multe persoane care s-au dovedit interesate”, spune cu mândrie Remi Rădulescu.
Din păcate, el recunoaşte că nicio companie de gaze românească nu a fost atrasă de mecanismul creat.
Acum nu mai rămâne decât să se găsească investitorul interesat care să şi pună în practică ideea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!