Cu ocazia inaugurării stației de transformare de la Dumbrăvița, care a avut loc recent, am stat de vorbă cu doi dintre oficialii E-Distribuție care ne-au furnizat mai multe detalii despre cel mai nou proiect al companiei.
Conduceți companiile de distribuție din trei regiuni. Cu ce ocazie la Dumbrăvița?
Monica Hodor, Director General al companiilor E-Distribuție:
Cel mai recent proiect al E-Distribuție Banat, cu beneficii semnificative pentru comunitatea locală din Timișoara, este noua stație de transformare de la Dumbrăvița pe care am inaugurat-o de curând în prezența unor oficialități ale administrației locale. Investiția are o valoare totală de circa 50 de milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro, incluzând stația de transformare și rețeaua de medie tensiune aferentă. Este încă un proiect care demonstrează implicarea noastră pe termen lung în susținerea comunităților unde ne desfășurăm activitatea. Acesta este un moment care încununează o muncă de mai mulți ani, este partea vizibilă a eforturilor depuse de către echipe multiple, atât ale E-Distribuție, cât și ale contractorilor și furnizorilor noștri care au avut contribuții la realizarea proiectului.
Ați menționat o investiție de 50 de milioane de lei. La cât se ridică toate investițiile operatorului de distribuție de când este prezent în regiune? În ce zone au fost direcționați acești bani?
Companiile E-Distribuție au derulat, de la începerea activității în țară și până în 2022, proiecte de investiții în valoare totală de aproape 7,5 miliarde de lei. Din această sumă, E-Distribuție Banat a realizat investiții de peste două miliarde de lei. Banii au mers către modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice, retehnologizarea stațiilor și posturilor de transformare, înlocuirea echipamentelor de măsură. Iar principalele rezultate constau în creșterea capacității rețelei de a distribui energie noilor consumatori, îmbunătățirea gestionării întreruperilor neplanificate, racordarea prosumatorilor la rețea.
De ce este atât de importantă stația de la Dumbrăvița?
În primul rând, ne îndeplinim rolul de operator de distribuție de energie care contribuie la bunăstarea comunității pe care o deservește. Această stație deservește nu doar clienții actuali din zona sa, cum ar fi Aeroportul Internațional Traian Vuia, ci este pregătită pentru a alimenta viitoarele dezvoltări industriale de aici. Majoritatea terenurilor din zonă sunt destinate construirii de spații pentru diverse activități economice care vor susține dezvoltarea zonei pe termen lung. Ce doresc să vă menționez este că am prevăzut încă de pe acum posibilitatea tehnică a unei eventuale amplificări a puterii actuale a stației, pentru a permite o creștere suplimentară a cantității de energie distribuite.
Astfel, pe lângă injecția de putere pe care o aducem în zonă pentru racordarea actualilor și viitorilor clienți, care vor utiliza energia electrică transmisă de aici pentru a își realiza propriile planuri de investiții, am asigurat și o viitoare fază de dezvoltare. În contextul actual în care continentul nostru a înțeles că dependența de sursele fosile de energie poate pune probleme de securitate energetică, dezvoltarea rețelei electrice de distribuție va juca un rol și mai important în viitoarea economie a României. De asemenea, suntem mândri de efortul colegilor care au reușit să pună în funcțiune proiectul într-o perioadă dificilă, marcată de anii pandemiei și de dificultățile și întârzierile generate de această criză sanitară.
Această nouă investiție este un semn al implicării companiei pe plan local. Am început interviul vorbindu-ne despre sumele investite până acum. Ce urmează?
Vreau să reafirm că societățile E-Distribuție – societatea E-Distribuție Banat – își vor îndeplini în continuare cu seriozitate și dedicare rolul de operatori de distribuție de energie electrică, pentru a contribui la viitoarea dezvoltare economică sustenabilă a Timișoarei, a județului Timiș. Vom continua să îmbunătățim calitatea serviciilor, să reducem durata și frecvența întreruperilor – am ajuns la un nivel semnificativ mai bun față de anii anteriori, durata medie a întreruperilor de exemplu s-a redus de peste trei ori față de anul 2010, dar știm că misiunea noastră continuă. Știm ce avem de făcut în continuare, știm indicatorii de performanță către care tindem și colegii noștri lucrează pentru a îi îndeplini, pentru a îmbunătăți calitatea în fiecare an. Vom continua sa ne îndeplinim rolul în asigurarea bunăstării comunităților în care suntem prezenți.
Îl las pe colegul meu, Alin Crăciunescu, să vă ofere mai multe detalii tehnice despre stație și rețea.
Domnule Crăciunescu, prin ce se diferențiază stația, din punct de vedere tehnic, de altele din zonă?
Alin Crăciunescu, director regiune E-Distribuție Banat:
Stația de transformare de la Dumbrăvița este una dintre cele mai performante din sistemul românesc de distribuție a energiei electrice. Are o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare 110/20 kV. Această capacitate face ca, după finalizarea integrală a rețelelor de medie tensiune, să poată prelua alimentarea cu energie electrică a peste 5.300 de consumatori casnici și industriali din zona aflată în nordul municipiului Timișoara, precum aeroportul internațional Traian Vuia, centre comerciale, hale de producție, centre logistice etc. Transformatoarele sunt noi, cu pierderi reduse, conform standardelor europene, dotate cu 22 de celule cu protecții de ultimă generație, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 celule la care se pot conecta atât producatori, cât și consumatori.
În funcție de ritmul de dezvoltare din zonă, capacitatea noii stații poate crește până la 80 MVA, iar acest lucru va face posibil un număr mai mare de racordări la rețeaua de distribuție și un consum mai ridicat de energie electrică, pentru alte aproximativ 4.500 de locuințe sau peste 30 de clienți industriali.
Merită menționat și că stația este introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuție, ceea ce permite operarea și efectuarea manevrelor de la distanță, din dispecerat. Asta înseamnă că sunt realimentați mult mai rapid consumatorii în cazul unei întreruperi neplanificate în alimentarea cu energie electrică.
Reporter: La evenimentul de inaugurare ați menționat eficiența echipamentelor. Ne puteți da mai multe detalii?
Ne mândrim și cu faptul că o parte dintre echipamentele de 110 kV sunt produse în România, iar instalațiile noi sunt compacte, cu eficiență sporită, consum propriu redus și riscuri minime pentru mediu. Și pentru că eficiența este o preocupare activă pentru noi, vă dau câteva exemple concrete pe care le pot urma și alte companii, indiferent de domeniu. Clădirea stației a fost izolată termic, iluminatul este asigurat prin corpuri de iluminat cu LED, iar pe terenul de protecție și siguranță vor putea fi instalate panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului propriu tehnologic și pentru reducerea emisiilor de CO2.
Se discută în spațiul public despre criza de specialiști din domeniul energetic. Cum susțineți viitorii profesioniști? Faceți demersuri pe plan local în acest sens?
Da, este o preocupare constantă. Susținem mediul academic local, prin facilitarea de vizite la stația de transformare de la Dumbrăvița pentru studenți și profesori de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică, una dintre cele mai vechi facultăți ale Universității Politehnica Timișoara. Deja i-au trecut pragul 60 de viitori specialiști și îndrumătorii lor pentru a se familiariza cu cele mai noi tehnologii. Vom continua acest program, în colaborare cu Universitatea Politehnică Timișoara, pentru a da șansa cât mai multor studenți să vadă în practică aplicarea cunoștințelor teoretice dobândite la facultate și să fie astfel mai bine pregătiți pentru cariera lor în domeniu – de ce nu, poate chiar în cadrul E-Distribuție Banat, poate chiar în gestionarea instalațiilor de înaltă tensiune, cum este cazul acestei stații. Noi îi așteptăm cu drag pentru a prelua ștafeta de la colegii lor mai experimentați care se vor retrage din activitate în următorii ani.
(2351)
Citiți principiile noastre de moderare aici!