În plină iarnă, în decembrie 2013, primarul Timișoarei anunța că a plantat 110.000 butași de salcie energetică pe un teren din Ciarda Roșie. Spunea că în doar câțiva ani sălciile vor putea fi folosite pentru producerea de energie prin ardere, urmând să alimenteze parțial viitorul incinerator de deșeuri. Nu s-au folosit nici sălciile, dar nu avem nici incinerator de deșeuri.
„Am plantat circa 110.000 de sălcii energetice. Salcia energetică este o plantă care crește foarte rapid, atinge înălțimi impresionante și la suprafața de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an. (…) Există o piață deja de valorificare a biomasei și până când vom ajunge să recoltăm această salcie vom reuși să încheiem contracte, iar după ce vom da în funcțiune incineratorul de deșeuri vom folosi noi înșine acest material”, explica primarul Timișoarei în decembrie 2013.
Oficialii municipalității spuneau că vor rămâne pe plus încă din al treilea an și că vor avea în jur de 30 de tone de biomasă pe hectar. Vorbeau despre 240 de tone.
Au trecut aproape șapte ani de atunci, iar investiția primăriei s-a dovedit a fi cam inutilă. Nici urmă de biomasă, iar salcia a fost năpădită de buruieni încă din primul an. În 2014, la aproape un an de la plantare, reprezentanții primăriei au constatat că o parte din sălcii au înghețat și spuneau că s-au făcut tratamente, dar că era nevoie de replantare. Firma care a realizat plantația, Rebina Agrar, era obligată să facă erbicidarea, dar și replantarea, conform contractului.
Un alt an mai târziu, adică în 2015, salcia începea să crească și se vorbea despre extinderea plantațiilor de acest fel. Despre exploatare putea fi vorba abia din 2018. Nici vorbă de așa ceva însă.
Nu s-a recoltat biomasă
Aproape șapte ani mai târziu, reprezentanții primăriei spun că, de fapt, scopul investiției a fost „îmbunătățirea microclimatului”. Se știa însă de la început că terenul nu este potrivit pentru o plantație.
„Cele 8 hectare de sălcie energetică de la Ciarda Roșie s-au plantat pe un vertisol gleizat puternic, slab levigat, cu gonflatibilitate ridicată, slab acid, de o calitate medie, fapt pentru care puține specii ar fi fost pretabile, conform specialiștilor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Prezența liniilor de înaltă tensiune pe aliniament a redus și mai mult speciile ce ar fi putut fi plantate, datorită normelor de protecție. Cu toate condițiile dificile de mediu, salcia energetică a reușit să acopere terenul într-o proporție mulțumitoare. Salcia energetică s-a plantat în anul 2013, după care s-au mai făcut replantări în completare, în goluri, au explicat, pentru TION, reprezentanții Primăriei Timișoara.
Oficialii municipalității recunosc și faptul că nu s-a recoltat deloc biomasă, dar spun că, de fapt, nu acesta era scopul. Deși în 2013 vorbeau foarte mult despre biomasă.
„Din plantația de salcie energetică de pe terenul în cauză nu s-a recoltat biomasa, deoarece scopul principal al acesteia este îmbunătățirea microclimatului. Beneficiile Municipiului Timișoara în urma plantării salciei energetice pe cele opt hectare au fost transformarea unei zone degradate, acoperite de buruieni și deșeuri, într-un teren acoperit cu vegetație arbustivă, potrivită pentru protecția și conservarea biodiversității. Această plantație se încadrează în Planul strategic de acțiune privind combaterea, atenuarea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, au conchis reprezentanții PMT pentru TION.
Primăria Timișoara a cheltuit 85.075,30 lei pentru plantarea sălciilor energetice din Ciarda Roșie.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara anunta ca a plantat 110.000 de salcii energetice
Salcia energetica a Primariei Timisoara nu se vede de buruieni. Se vor face replantari!
Trimite articolul
X:)))) uie Robu
Risipa a banilor tipica pentru robu ! Asta daca nu sunt si alte dedesupturi…
Nici un vinovat…sa vina DNA……… VOTATI CU CINE TREBUIE,
A adus bani in buzunarele municipalitatii binenteles, la Robu si ai lui, ca multe alte “investitii”, asa un exemplu rapid care imi vine in minte, 500 000 euro reabilitare ceva parc din cartierul Dambovita(bani cu care s-au vopsit niste banci si s-a pus ceva piatra pe alei…)..
DE ASTA O SA VOTEZ FRITZ SI USR!!! SA NU MAI FURE ROBU SI PNL CA SI PSD!!!
Din ciclul “din tzepele administratiei Robu”. Cinstit sa fiu, lucrarea nu e nici pe departe atat de tampita ca cea cu palmierii, tot din 2013, despre care Robu zicea cu mandrie ca a fost ideea sa proprie. Cei 40 palmieri au costat 10.000€, plus intretinerea pe timp de iarna si mutarea de 2 ori pe ani (pana in 2018, apoi au disparut), iar cele 110.000 de salcii au costat cam 20.000€.
-
Apropos,stie cineva ,statia de desprafuire unde este montata saptamina asta?
Si cine plateste paguba?
Asta e petarda mica la 85.075,30 de lei cheltuiti… vedeti ce alte tunuri s-au dat cu studii de prefezabilite si fezabilitate de pmt
Ce răi sunteți. Este evident că plantația a fost contaminată cu Covid. Nu e nimeni vinovat. Virusul,virusul!
Ăștia ne conduc pe noi? Credeam că mai sunt speranțe…
Cred cifra aia de 110.000 butași include și cei 10 (minim) 🌲 plantați pentru unul tăiat din oraș
Astea sunt asa zisele idei geniale ale unui pampalau, pus pe capatuiala.
Au fost plantate salciile astea si dupa aia au venit oile si caii si au pascut fara niici o problema.
La fel a fost si cu plantatiile de pomi, facute de voluntari, de care nu s-a ales nimica fiindca nu avea nimeni interesul. Pacat de munca voluntariilor, care au sperat ceva si care au fost dezamagiti.
Cineva zicea ca a costa numai 20.000. Presupun euro. Eu zic ca a costat mai mult, findca au fost precis si alte contracte legate de aceste salcii, citesc ca cineva trebuia sa faca replantarea, cineva sa fi facut indepararea buruienilor. Binenteles ca nu s-a faciut nimica. numai nota de plata precis ca a fost facuta si platita.
Am mai spus-o, Robu e o nulitate, care sta pe scaun numai ca e de la PNL, si numai ca e seful unei mafii ce priveste banii ce se dau de catre primarie. Un PNL cu Robu in frunte este tot asa de bun ca unPSD. Nici o diferenta.
Vreti o diferenta, alegeti pe unul nou. Fritz ar fi bun, dar mi-e ca tot Robu va castiga, din pacate, ca Fritzu poate nu va fi asa spendabel cu banii primariei si asta nu se doreste de multi. De aia multi nu vor ceva nou, ci vor banii ce se dau de la Primarie.
Din patriotism presupun.
Din ciclul eu fac ce vreau Robu spune :
– „Am plantat circa 110.000 de sălcii energetice. Salcia energetică este o plantă care crește foarte rapid, atinge înălțimi impresionante și la suprafața de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an…
– E teapa
– Am facut studii pentru metrou
– E teapa
– Am facut studii pentru tantari si ciori
– E teapa
– Am pus directori peste tot doar agronomi
– E teapa
Iti multumim tovarase ROBU
Calitate spre 0, responsabilitate la fel. Cum o intorc, tot lor sa le iasa bine. Orice le&ai arata ca au declarat, tot ei au dreptate. Adevarul e ca se fac lucruri iresponsabile, neprofesioniste si fara a se duce capat si fara mentenanta. S-a mai scris, dar un copil de liceu cinstit si cu capul pe umeri poate avea rezultate mult mai bune ca actuala conducere. Am si citut o comparatie cu lucruri de finalnde mandat…La Robu erau ceva parcari trasate si mai ceva la fel de banal. Pana si in Galati aveau parcare supraetajata cu teren de sport. Nu mai zic la Cluj-gradinita, parcare cu lic de joaca si sport deasupra, strada inteligenta etc, Oradea(poduri largite, pasaj, cladiri isforice reabilitate, Craiova(stadion atletism si altele). La noi se fac toate astea, dar de cateva mandate mai incet. Votati tot asa ca ne intrec si orasele cu jumatate de locuitori.
b0$$ da-mi mie 85 000 lei ca fac biomasa zilnic.
daca lui asul de trefla neagra Ciuhandu ii trebui 4 mandate sa falsifice actele pentru imobilele istorice din centru orasului care azi sunt in proprietatea unor borfasi, iata ca urmasul sau doctore Vopsit a tocat banul public pentru proiecte aberante
Nu este inutila investitia, daca esti de partea buna a tovarasului.
Partea total trista la toata treaba este ca robu mai prinde un mandat daca timisorenii nu vor iesi masiv la vot.
Voi chiar mai puteti inca 4 ani cu acest specimen sinistru ca primar?
-
de ce nu a aparut comentariul meu ? Era pertinent si la obiect , explicand de ce au aparut buruienile !
Bambusul n-ar fi avut nicio problema cu buruienile si, pe langa biomasa, puteam face si mobila din el. Parerea miau.