Cinema Studio a fost construit în anii 30, pe o structură de grinzi de oțel. Clădirea are nevoie și de consolidare, dar și de refuncționalizare, astfel că vorbim despre o investiție uriașă pentru transformarea în cinematograf de artă. Consilierii locali au aprobat recent documentația tehnico-economică – faza DALI pentru reabilitarea cinematografului. Suma estimată ajunge la 17,8 milioane de lei, din care aproape 7 milioane de lei doar pentru aparatură și amenajări interioare.
Cinema Studio va fi un hub cultural, urmând să funcționeze ca un spațiu de tipul „art house”, cu domeniu de activitate cinematografie și proiecții de filme independente, de artă sau de autor. Planul este ca acolo să aibă loc festivaluri internaționale de film, dar viitorul cinematograf de artă al orașului va deservi și domenii conexe precum producția de film, documentar sau animație, jurnalism, multimedia, fotografie, design de sunet.
„Cinematograful Studio este situat în centrul istoric al orașului și este singurul cinematograf situat central cu o fațadă principală spre spațiul public, integrată în frontul stradal și care iese în evidență datorită arhitecturii sale. Reprezintă un reper important în viața culturală a orașului. Este unul dintre cinematografele de tradiție ale Timișoarei, care a fost solicitat de către comunitate să fie reabilitat și astfel redat circuitului socio-cultural, având un impact pozitiv mare asupra locuitorilor cartierului şi implicit al municipiului”, se arată în referatul proiectului votat recent de consilierii locali.
Proiectul de amenajare cuprinde două săli de proiecție, cu un total de aproape 260 de locuri, precum și un cinema în aer liber, pe terasă, cu 80 de locuri și cu un program permanent de proiecții de film. Un concept inedit, terasa de pe acoperiș urmând să găzduiască, pe timp de vară, un program permanent de proiecții de film. Se vor putea ține acolo și cursuri, conferințe, workshopuri sau chiar concerte în aer liber. Clădirea va avea și studiouri pentru montaj sunet și video, precum și spații speciale pentru expoziții permanente și temporare.
Ce urmează mai departe? După DALI se trece la proiectul tehnic și documentația pentru solicitarea autorizației de construcție, iar apoi va putea fi demarată licitația pentru execuție. Șantierul ar trebui să țină 20 de luni, ceea ce înseamnă că viitorul cinematograf de artă al Timișoarei va fi gata cândva în a doua jumătate a lui 2021. Dacă totul merge bine.
Proiectul este desfășurat de primărie în baza unui protocol încheiat cu Institutul Francez, Asociația Pelicula Culturală, Asociația Marele Ecran, Asociația DocuMentor și Asociația Română a Filmului Independent.
Primăria Timișoara are planuri și pentru celelalte cinematografe, preluate de la RADEF acum doi ani: Timiș, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia, Freidorf și Arta. Unele dintre ele au deja pornită documentația pentru reabilitare, dar nu s-a început niciun șantier.
Articole pe aceeași temă:
Cum vreți să arate intrarea în Cinema Unirea din Șagului? Viceprimarul Diaconu are două propuneri
Cinema Victoria din Bălcescu va avea scenă extensibilă și cafenea. Imagini din proiect
Trimite articolul
Xenorm 4 milioane. de fonduri europene n-au auzit?
Nu era mai buna o parcare…? …pe undeva prin zona centrală…?
Zic și eu…!
Adica un nimic, cu bani multi.
Tipic pentru Primar.
Prietenii PNListi stiu de ce…
Nu prea e bine…!
Au trecut cred ,mai mult de 20 de cand a rulat ultimul film acolo . Si acum vorbim tot despre un viitor (utopic si fantasmagoric) .Rusine Cimisoara .
Cand e gata vin de acasa cu banana si scociu. Sa va arat eu arta.
Treziti-va oameni si puneti mana pe lopeti….sunt satul sa vad toti nemultumitii cu pareri revolutionare ascunsi intre patru pereti campioni la dota si mana dupa forma mouse-ului….mai iesiti afara,aerisiti-va creerele…. o sa vedeti, nu e chiar asa rau
“cea mai mare investiție făcută de primărie în infrastructura culturală, după revoluție”
Cea mai mare investitie exista deja, se numeste COLTERM.
“singurul cinematograf situat central cu o fațadă principală spre spațiul public” – astfel de criterii de clasificare pentru cinematografe numai in Primaria lui Robu pot exista. Unic in lume!
Despre suma propusa, eu zic sa stam linistiti, 4.000.000€ pe facebook, in realitate o suma egala cu cea alocata refacerii scenei din Parcul Rozelor: Z-E-R-O
stim contracte a la robu…doar o alta frauda de unde sa mai fure niste bani cu un contract fraudulos…nimic special
Da ce naiba tot scrii cu atâtea puncte-puncte? Ți se ard tranzistoarele?
Cînd va fi terminat ? Pastele cailor 🙂
O fi cinematograful in paragina, dar nu e momentul de turnat bani in el. Alte orase ca oradea, cluj, bucuresti prin sectoare mai fac o parcare supraetajata, mai un pasaj, toate la sume de 4-5-6 mil de euro.
La oradea la inceputul lui noiembrie s-a dat ordinul de incepere al lucrarilor pentru o parcare supraetajata de 300 de locuri la 15,5 mil de lei, adica in jur de 3,5 mil de euro. Cred ca e a 3-a din oradea.
In iunie la cluj s-a inceput o parcare 2S+D+P+2E+T, a 5-a aflata in constructie!!! In sectorul 4 numai ce s-a inaugurat acum 1 luna parcare supraterana de aproape 300 de locuri la 20 mil de lei! Toate pe fondurile primariilor!!!!
Si la noi robu cu echipa, cu 1 neuron fiecare baga 4 mil de euro intr-o cladire in care probabil vor intra 1000 de oameni tot anul??? 4 mil de euro cu care la pretul pietei de constructie de 500 euro/mp faci DE NOU aproape 8000 de metri patrati????
Ce sa zic? Sa vi-l votati in continuare!
4 milioane de euro? Și drumurile sunt varză? Nu are cum…
“baiat destep” Robu, o mai gasit o solutie sa sifoneze “4 MILIOANE de Euro” din banii nostrii cetateni ai Timisoarei nu cu panselute, borduri .. ci cu cinematograf nou – ma intreb cati Timisoreni au fost in ultimii ani la cinematografele Timiș, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia, Freidorf și Arta din Timisoara … EXACT ne lipseste un CINEMATOGRAF nou super scump o noua FILARMONICA renovata cu alte MILIOANE de Euro…. sa ne TREZIM ca or trecut 30ANI dela revolutie si ince ne mai spala creierii POLITICIENII
“baiat destep” Robu, o mai gasit o solutie sa sifoneze “4 MILIOANE de Euro” din banii nostrii cetateni ai Timisoarei nu cu panselute, borduri .. ci cu cinematograf nou – ma intreb cati Timisoreni au fost in ultimii ani la cinematografele Timiș, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia, Freidorf și Arta din Timisoara … EXACT ne lipseste un CINEMATOGRAF nou super scump o noua FILARMONICA renovata cu alte MILIOANE de Euro…. sa ne TREZIM ca or trecut 30ANI dela revolutie si ince ne mai spala creierii POLITICIENII
cu 4 miloane fac 4 cinematografe nou-noute …