Reuniţi joi la Timişoara, aceştia au avut un invitat special, deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane din România în Parlamentul României.Problemele firmelor cu capital provenind din ţările vorbitoare de limbă germană cu activitate în regiunea de vest sunt mult mai legate de cele ale mediului de afaceri din ţara de provenienţă. „Firmele germane din România, prezente mai ales în Timiş, Arad sau Sibiu, au simţit altfel criza economică. Pot spune că acestea au ieşit din criză încă din vara anului trecut. Explicaţia este simplă: comenzile pentru aceste unităţi de producţie sosesc din Germania. Iar dacă acolo nu mai este criză, comenzile încep să vină”, a declarat Cristian Muntean, membru în clubul afaceriştilor germani din Timişoara. Deputatul Ovidiu Ganţ a realizat o prezentare a mediului politic românesc, cu toate problemele, dar şi cu lucrurile bune pe care le manifestă la ora actuală.
Cert este că oamenii de afaceri au aflat pe pielea lor că nu e de glumit cu birocraţia din Tomânia. Un neamţ venit cu afaceri în Timişoara a recunoscut că la nivel local problemele se rezolvă rapid, dar atunci când se ajunge la solicitarea rezolvării ulterioare la Bucureşti, totul se schimbă. „Întrebarea clasică ce apare din partea funcţionarilor este: „Şi mie ce îmi iese?”, a spus investitorul respectiv.
Ovidiu Ganţ a admis existenţa unor asemenea probleme, dar a spus că va mai trece ceva timp până se va rezolva. „Da, există această problemă. Am sesizat-o şi noi în discuţia cu Guvernul şi de fiecare dată ni se spune: Da, da, se rezolvă. Eu nu cred că în acest mandat va fi complet eliminată această situaţie neplăcută”, a mai declarat deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România.
Atât Ovidiu Ganţ cât şi germanii afacerişti din Banat cred că e absolut necesară stabilitatea politică. „ Ni se tot spune despre un premier tehnocrat. Nu cred că aceasta este soluţia. Este nevoie de un politican cu forţă, care să poată conduce coaliţia. Iar situaţia s-a mai liniştit după finalizarea alegerilor în partidul din coaliţie (n.r. UDMR)”, a declarat joi seara, Ovidiu Ganţ.
Opinia sa este susţinută şi de Peter Hochmuth, şeful clubului de afaceri. „Politicienii ar trebui să continue cu debirocratizarea. Stabilitatea politică este absolut necesară, au fost introduse o serie de facilităţi. Acum cred că este timpul pentru schimbări fiscale”, a declarat Hochmuth. El s-a declarat mulţumit de noul cod al muncii, de prelungirea perioadelor de probă pentru angajaţi şi de simplificarea legislaţiei.
“În Germania, un contract de muncă nu are stabilită o limită de timp şi perioada de preaviz poate ajunge şi la şase luni la funcţiile de conducere. Clauzele nu sunt închise într-un sistem legislativ, se negociază între părţi. M-am mirat că la Inspectoratul Muncă din Romînia ne cereau o copie a contractului. Care este treaba lor să ştie ce scrie în contract? Este o negociere între părţi. Un om de afaceri care vine să investească aici, dacă vrea să rezilieze contractul cu acea persoană, se loveşte de o birocraţie foarte mare”, a mai declarat Hochmuth. „Noul cod al muncii va fi unul pozitiv, va crea oportunitatea unor noi locuri de muncă”, a subliniat şi Cristian Muntean.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!