Pelerinii vin nu doar din satele învecinate, ci şi de la mare depărtare, din Voivodina sau din Basarabia, la Slujba de Înviere din micuţa mănăstire bănăţeană, atraşi, de bună seamă, de atmosfera de simplitate monahală, de prilejul de a se ruga la mormântul Sfântului Iosif cel Nou, dar şi de extraordinara putere de pătrundere şi de lumina aparte a credinţei stareţului de Varlaam, de fervoarea cuvântului său, care găseşte mereu cel mai drept drum spre inimi. Pentru a ajunge la mănăstire, credincioşii au de înfruntat drumul aproape infernal spre Partoş, drum spart de ţară uitată, plin de gropi.
Efortul le-a fost răsplătit din plin: după ce au aprins lumânări în vechea biserică şi s-au rugat în faţa iconostasului secular, după ce au luat Lumină şi au purtat-o nu doar în jurul bisericii, ci şi prin sat, oamenii au avut parte de o slujbă frumoasă, emoţionantă, plină de bucurie sub cerul liber, la Altarul de vară, construit din lemn, în curtea Mănăstirii.
Aflată pe teritoriul comunei Banloc, mănăstirea de călugări de la Partoş a fost întemeiată în secolul XIII. Actuala biserică datează din 1750 – 1753. În 1653, mitropolitul Iosif s-a retras la mănăstirea Partoş, unde a mai trăit înca trei ani, după cum atestă o însemnare, făcută de mână în anul 1655, pe o carte care a aparţinut mănăstirii Sângiorge: “Aceasta carte este a Domnului Mitropolit Iosif al Timişoarei la anul 1655… care de bună voie a părăsit eparhia retrăgându-se în mănăstirea Partoş, unde a trăit câţiva ani şi apoi s-a mutat la viaţa veşnica unde sfinţii se odihnesc”. La sfârşitul verii lui 1656 s-a săvârşit din viaţă. Avea 85 ani. Legenda care şi astăzi e preţuită de oamenii locului spune că în momentul adormirii sale clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Trupul mitropolitului a fost aşezat într-un mormant zidit în naosul bisericii mănăstireşti.
În 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea trecerea în rândul sfinţilor a mitropolitului Iosif, stabilindu-se ca dată de cinstire a sfântului 15 septembrie. Biserica Ortodoxa Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş pe data de 7 octombrie 1956, când moaştele sale au fost aduse din mănăstirea Partoş şi aşezate în Catedrala Mitropolitană a Timişoarei.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!