Pentru a fi aproape de comunitatea germană și de publicul propriu, reprezentanții publicației Banater Zeitung au ales în acest an Buziașul pentru organizarea ediției 2019 a Worschtkoschtprob – Degustarea cârnaților bănățeni.
La final, dintre cele 24 de probe aduse în concurs de măcelarii amatori bănățeni, au învins chiar cârnații puși în concurs de co-organizatorii evenimentului, Primăria Buziaș. Numărul 13, atribuit probei buzieșenilor, a fost de această dată cu noroc, iar juriul compus din patru persoane a decis că „oferta” lansată de reprezentanții primăriei, un cârnaț realizat din carne de porc și mistreț, este cea mai bună. Cârnații produși de o echipă de cinci angajați ai municipalității din Buziaș s-au luptat pentru primul loc în preferințele papilelor gustative ale juriului cu cârnați cu nucă, cârnați de vită, cu probe mai mult sau mai puțin afumate, mai iuți sau mai dulci, toate dovadă a măiestriei măcelarilor de casă din Banat.
Locul 2 a fost obținut chiar de un măcelar adevărat, Erdos Petru, cu un cârnaț din vită și porc. El a oferit chiar în cadrul evenimentului o demonstrație asupra modului în care se porționează o jumătate de porc, așa cum numai în Banat se face, cu jambonul pregătit să devină șunca tradițională, cotletul sau șoriciul proaspăt. Locul 3 a fost obținut de Szabo Peter, din localitatea arădeană Zimand Cuz, cu un cârnaț realizat din carne de mistreț și de mangaliță. Juriul a mai acordat și un premiu special, pentru unul dintre câștigătorii edițiilor precedente, Andrei Herczeg, cu un cârnaț picant.
Cum apar cârnații premianți am aflat de la Ioan Otescu, care ne-a vorbit în numele echipei primăriei locale, declarată în acest an producătorul celui mai bun cârnaț bănățean.
„Secretul e în combinația pe care o folosești când prepari carnea. și care are în vedere patru elemente principale: sarea, piperul, usturoiul și boiaua. Mai intervin în anumite proporții și alte condimente, ca de exemplu boiaua iute. Este un efort comun al întregii echipe, nu doar a unuia dintre componenți. Este o rețetă pe care am învățat-o de 40 de ani și pe care am mai îmbunătățit-o de-a lungul anilor. Eu sunt economist în cadrul primăriei, dar familia mea a spus întotdeauna că sunt, de fapt, un măcelar pierdut în pielea unui economist”, ne-a declarat Ioan Otescu, din partea echipei primăriei.
El a câștigat premiul chiar în ziua sa onomastică, cel de-al doilea nume al său fiind Valentin.
La organizarea evenimentului o contribuție importantă a avut-o primăria localității gazdă. Sorin Munteanu, conducătorul localității consideră astfel de evenimente ca fiind un excelent prilej de a face publicitate localității timișene, singura stațiune de nivel național din județ.
„Din primul moment în care am fost contactat de cei de la Banater Zeitung pentru a ajuta și găzdui concursul am fost de acord. Este un eveniment așteptat de noi, dorit de mine și l-am îmbrățișat de la bun început de când am fost solicitați de organizatori să-l găzduim la Buziaș. Este un moment excelent, aceasta și pentru că în 2019 împlinim 200 de ani de la atestarea ca și stațiune balneoclimaterică. E mai mult decât așteptările pe care le-am avut, e un început și mă bucur că primăria, prin personalul care s-a implicat, chiar a câștigat concursul. Ne gândim să propunem din nou găzduirea acestui eveniment. Categoric da, ne dorim includerea pe partea gastronomică, a turismului de evenimente, pe lângă evenimentele tradiționale pe care le are Buziașul, Festivalul Veveriței și Festivalul Papricașului, să facem unul dedicat gastronomiei”, ne-a declarat, la rândul său, Sorin Munteanu.
Ediția 2019 a concursului tradițional a fost una extrem de reușită, spune Siegfried Thiel, șeful publicației de limbă germană, care se bucură că producătorii privați acordă o atenție tot mai mare preparării produselor trimise la jurizat.
„A fost o ediție deosebit de reușită, prin toți care s-au implicat, inclusiv producătorii, care chiar iau în serios acest concurs. Astfel că, pot să spun, am devenit un brand la fel de cunoscut ca și ziarul care organizează Worschtkoschtprob”, ne-a declarat Siegfried Thiel, redactorul șef al Banater Zeitung.
Citiți principiile noastre de moderare aici!