Cu ocazia marcării Zilei Naționale a Lecturii, Ministerul Educației îndeamnă cadrele didactice să organizeze unul sau mai multe evenimente centrate pe lectură și încurajarea cititului în rândul elevilor. Toată luna februarie poate fi dedicată proiectelor și inițiativelor care centrează cititul ca și activitate pentru elevi.
„Ziua Națională a Lecturii ne oferă contextul să promovăm importanța lecturii și să propunem rutine de lectură (#citimZideZi). Elevii au nevoie să devină cititori competenți pentru a face față cu succes provocărilor societății actuale. Noi avem responsabilitatea să-i atragem și să îi susținem în drumul lor spre descoperirea cărților. Fiți alături de noi, împreună putem crește viitoarele generații de cititori!”, a transmis ministrul Ligia Deca.
Ministerul vine și cu sugestii de evenimente:
- cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
- întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
- ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
- vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
- expoziții cu desene reprezentând personajele preferate dintr-o carte;
- discuţii despre drepturile de autor și scrierea creativă originală;
- expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.
Același minister încurajează și parteneriatele cu ONG-uri, biblioteci publice, librării și alte instituții, fie ele publice sau private, pentru a derula pe termen lung aceste inițiative centrate pe lectură.
Un prim eveniment dedicat lecturii, la Jimbolia
Ziua Națională a Lecturii deja are un eveniment dedicat în Timiș. Este vorba de o activitate din cadrul proiectului „Public Art”, derulat de Asociația Sfera Timișoarei. Acesta se desfășoară la Școala Gimnazială din Jimbolia. Elevii se vor întâlni în 21 februarie cu scriitorul timișorean Mircea Dragu și vor explora cartea „Marea aventură a micii albine Mitsu”.
„Copiii vor descoperi povestea unei albinuțe curajoase, determinată să-și apere stupul. Într-o activitate interdisciplinară vor învăța informații despre insecte, vor afla mai multe lucruri despre rolurile și responsabilitățile albinelor în stup, vor explora dimensiunea literară a textului și vor vorbi despre importanța albinelor pentru planeta noastră, căci viața pe pământ depinde într-o mare măsură de activitatea albinelor. Dialogul cu Mircea Dragu îi ajută pe copii să se deschidă, să își depășească anxietatea de a pune întrebări și să se exprime liber într-o discuție prietenoasă și despre valorile regăsite în poveste. Ziua copiilor va continua cu alte activități educaționale susținute de Andrada Mazilu, pe baza cărții «Calul năzdrăvan», scrisă de Mihaela Coșescu”, a spus Oana Grimacovschi, coordonator al proiectului.
Programul „Public Art” este complex și cuprinde mai multe activități, precum ateliere pentru elevi, ore remediale și o școală de vară, o „Caravană Public Art”, care ajunge în localități din județ, dar și o componentă pentru profesori din localitățile Gătaia, Pesa, Comloșu Mare și Biled, care constă în programe de formare.
Proiectul „Public Art” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Comunei Biled.
Trimite articolul
XExista o singura solutie: educația continuă TX 🙂