La începutul lunii aprilie, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Timișoarei, a secretarului Ioan Cojocari și a mai multor angajați din primărie: consilierul juridic Delia Dumitru, directorul economic Smaranda Haracicu, fostul director al Direcției de Comunicare Violeta Mihalache, fostul viceprimar și actual consilier local Adrian Orza, economiștii Mirel Munteanu și Mariana Dimitriu, fostul șef al Serviciului Administrare Baze Sportive Martin Staia, fostul director de Patrimoniu Nicușor Miuț și actualul director al Direcției de Comunicare Alina Pintilie. În total, 11 persoane din cadrul Primăriei Timișoara care în 2008 ar fi avut legătură cu finanțarea ilegală a echipei de fotbal Poli Timișoara sunt cercetați în dosar.
Dacă dosarul este trimis în instanță, toți inculpații ar trebui suspendați din funcții, însă după două luni nu s-a întâmplat acest lucru. Ioan Cojocari se pregătește să instaleze noul consiliu local și să iasă la pensie.
„Am discutat despre suspendare la modul impersonal, pentru că legea este lege. Am discutat în principiu, eu am fost informat că e nevoie să se mai întâmple ceva, pe filiera justiției, în termeni de comunicare, pentru a se putea pune în aplicare suspendarea. Nu vreau să fie cineva scutit de o sancțiune care este prevăzută de lege, nu pot decide în aceste chestiuni, am nevoie de un referat întocmit de aparatul de specialitate, care va avea și aviz juridic. În temeiul acestuia eu pot să acționez”, susține primarul Nicolae Robu.
Secretarul primăriei nu se teme însă de suspendare și se pregătește să iasă la pensie începând cu luna august.
„Am avut termen la camera preliminară și nu a putut să vină Nicușor Miuț, că este arestat. S-a amânat pe 27 iunie. Atunci se discută la camera preliminară, unde se descurcă procedurile, cu recurs cu tot… Numai când intră în instanță se poate cere suspendarea. La camera preliminară se va vedea dacă se trimite înapoi dosarul la procurori, ca să fie refăcut, sau dacă se trimite în judecată. Poate fi retrimis înapoi la procuror, că nu s-au respectat drepturile inculpaților, de exemplu. La 1 august ies la pensie, am zis că mai pun consiliul acesta. Nu se pune problema de suspendare acum, suspendarea din toamnă încolo”, a declarat Ioan Cojocari pentru tion.ro.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că Ciuhandu și Cojocari ar fi încălcat normele legale în vigoare, norme ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani din bugetul Timișoarei în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A., fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. Fostul primar și alți angajați ai primăriei au semnat contractul de asociere în baza căruia s-au alocat, în fiecare an, vreme de trei ani, suma de 9 milioane de lei „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”. Cojocari a avizat de legalitate hotărârile de consiliu local. Între timp, Primăria Timișoara s-a constituit parte civilă în proces.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!