De procedura de selecţie/ evaluare pentru ocuparea postului de director general al Regiei Autonome de Transport Timişoara s-a ocupat, potrivit OUG 109 din 2011, Consiliul de Administraţie al RATT, for prezidat până acum câteva luni chiar de Goia.
Criteriile impuse? S-au cerut, pe lângă studiile tehnice, şi studii juridice, economice sau de administraţie, cel puţin 13 ani de experienţă în managementul unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile, din domeniul de activitate al RATT – transporturi urbane de călători, şi 9 ani vechime într-o funcţie de conducere, de director, potrivit anunţului de selecţie. Fostul (şi noul) director al Regiei, Ioan Goia, s-a încadrat cu brio – de altfel, doar el s-a înscris în cursă – şi a reuşit să promoveze cu nota 9,96.
Primarul Nicolae Robu dă însă asigurări că n-a fost un concurs cu dedicaţie pentru Ioan Goia.
„Numai domnul Goia s-a înscris la concurs (…) Aş vrea să precizez că acea vechime de 13 ani, impusă prin condiţiile de prezentare la concurs, nu este croită pentru domnul Goia, aşa cum s-a speculat la un moment dat şi cum mi-a fost teamă şi mie că ar fi, pentru că şi eu am reacţionat atunci când am aflat că e o vechime de 13 ani. Nu înţelegeam de ce e 13, de ce nu e 12 sau 10 sau 15, o cifră mai rotundă cumva. Nimeni nu a putut să îmi explice de ce e 13, numai că domnul Goia are o vechime mult mai mare. Deci şi dacă se punea 15 ani, şi dacă se punea 17-18 ani, tot ar fi îndeplinit condiţiile. Consiliul de Administraţie al RATT a stabilit. Există o vechime prevăzută în lege, dar nu e la nivelul de 13 ani”, a declarat, luni, Robu.
De la ameninţări cu demiterea la cvasi-echilibru la RATT
Dacă după ce a venit la primărie, anul trecut, Robu declara că „RATT este o adevărată gaură neagră”, că „acolo se duc foarte mulţi bani şi mereu sunt datorii imense”, ba chiar că dacă ar depinde doar de el l-ar demite pe Ioan Goia, odată cu trecerea timpului Robu a devenit mai înţelegător.
„Am mai spus şi în alte ocazii, m-a nemulţumit prestaţia domnului Goia cu ocazia deszăpezirii de anul trecut, când am văzut o anumită indolenţă în ceea ce priveşte zăpada prezentă pe liniile de tramvai şi mai ales în staţii şi atunci i-am cerut demisia considerând că este inadmisibil ca un director să nu găsească soluţii pentru a face deszăpezirea. Prestaţia în perioada următoare nu a fost una rea. Dânsul a reuşit să aducă RATT într-o situaţie de cvasi-echilibru şi am înţeles că o parte din culpa pe care o avea pentru minusurile pe care Regia le avea atunci, o bună parte, s-a datorat faptului că în administraţia precedentă mereu s-au aprobat gratuităţi, dar niciodată nu s-au dat şi banii, suport pentru acele gratuităţi, ceea ce în mandatul meu nu s-a întâmplat. Noi, dacă aprobăm anumite facilităţi, atunci o facem cu responsabilitate, având şi banii pentru a le acoperi – şi acei bani merg către RATT, altminteri RATT intră în faliment”, a explicat acum primarul.
În toamna anului trecut, edilul-şef declara că a cerut un control intern la RATT, iar în urma verificărilor efectuate s-au constatat anumite inadvertenţe cu privire la performanţele manageriale ale lui Goia.
„Sunt nişte discordanţe mari între ceea ce raportează directorul RATT ca performanţe personale din postura de director şi ceea ce a constatat Curtea de Conturi, respectiv Corpul de Control Intern, şi atunci trebuie să clarificăm aceste lucruri. Nu pot să îi cer demisia pentru că nu am bază legală să îi cer demisia. Voi cere clarificări, aşa cum spuneam, şi apoi, în final, trebuie consiliul local să se pronunţe (…) Dacă ar fi moşia mea, unde să am toată libertatea de acţiune, da, l-aş demite”, afirma Robu.
Din comisia de concurs care l-a evaluat acum pe Ioan Goia au făcut parte, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Regiei, Dumitru Popovici (preşedintele Consiliului de Administraţie al RATT), Constantin Avram Stănuşoiu, Daniel Cianca, Culiţă Chiş, Dumitru Iancului, Sorin Karagena (membri) şi Mihaela Jugaru (secretar).
„Consiliul de administraţie nu mai este prezidat de către mine de mult timp. Ordonanţa 109 nu mai permite lucrul ăsta de prin septembrie deja, nu mai există această relaţie între preşedinte şi director. Aşa că preşedintele Consiliului de Administraţie este reprezentantul de la Finanţe, domnul director Popovici (…) Mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte de consiliu de administraţie şi nu mai fac parte acum din acest for. Particip la şedinţe, normal, că prezint rapoarte, de director. Pe Ordonanţa de Guvern 109, după ce se desemnează Consiliul de Administraţie, lucru care a avut loc deja, directorul următor care vine trebuie să prezinte un plan de management. Trebuie să îl prezinte în perioada concursului sau după, în termen de 90 de zile. Acel plan, care dezvoltă de fapt planul de administrare al administratorilor care au fost aprobaţi în consiliul local, se poate accepta sau nu”, ne-a declarat Ioan Goia.
Potrivit unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Timişoara în octombrie 2013 (HCL 503 din 2013), prin care a fost aprobat planul de administrare al RATT, Ioan Goia face parte din componenţa Consiliului de Administraţie al Regiei, având calitatea de membru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!