Președintele ales al României, Klaus Iohannis, s-a aflat marți la Timișoara pentru a comemora, alături de bănățeni, cei 25 de ani de ani de la Revoluție. Încă de la ora 16:30 liberalul și-a început vizita oficială pe care a încheiat-o la Opera Națională Timișoara. Înainte de a ajunge aici, Iohannis a făcut o baie de mulțime fiind aplaudat de timișorenii care s-au înghesuit să-l felicite în Piața Victoriei.
Ajuns la Operă, Iohannis a urcat pe scenă după ce primarul Nicolae Robu a ținut un scurt discurs în fața sutelor de persoane care se aflau aici. Iohannis le-a mulțumit celor prezenți și a declarat că nu se află la Timișoara doar din punct de vedere politic… ci din respect.
„Celebrăm astăzi momentele care au marcat debutul Revoluției Române. De aceea aici la Timișoara vreau să vorbesc în primul rând despre libertate. Este mai simplu să vorbești despre libertate în raport cu opusul ei, în contexte care o îngrădesc, sub dictaturi. Este mai greu să discerni ce înseamnă libertatea într-o lume care poate păstra bine aparența ei. Libertatea nu trebuie subînțeleasă, pentru că nu este lipsită de provocări nici astăzi. Chiar dacă diferite, aceste provocări există. Nu e niciodată inutil sau banal să vorbim despre libertate. A consfinți libertatea pe hârtie nu este suficient. Pentru că lipsa de opțiuni și de perspective, constrângerile sociale și economice, ineficiența instituțiilor care ar fi trebuit să servească cetățeanul ajung forme de îngrădire a libertății. De aceea, în orice construim, suntem datori să avem mereu ca reper, ca principiu libertatea”, a declarat președintele ales.
Liberalul a scos în evidență și faptul că România are nevoie de un mare muzeul al Revoluției și a promis că va încerca să facă acest lucru posibil. Iohannis a vorbit și despre România de azi, una care nu este neapărat așa cum și-ar dori cetățenii țării. Deși schimbarea nu se va vedea „de azi pe mâine”, președintele ales crede că România are potențial:
„Avem datoria să ne întrebăm cu luciditate: ce am făcut cu această libertate a noastră, cucerită prin jertfă? Ce am făcut cu România în acest sfert de secol? (…) Dar în același timp trebuie să ne gândim la restanțele libertății. Și să ne întrebăm: Este sistemul democratic pe care l-am construit pe deplin funcțional sau nu? Sunt sistemele noastre publice eficiente sau nu? Este România azi o economie de piață performantă sau nu? A recuperat suficient din decalajul față de statele occidentale? Ne-am valorificat noi potențialul și oportunitățile sau nu? Răspunsul la toate acestea este mai degrabă nu. La aceste capitole și la multe altele avem restanțe, unele chiar foarte mari”, a mai declarat președintele ales în fața mulțimii.
Iohannis a continuat prin a spune că a venit momentul ca România să treacă peste trecut și peste ororile comunismului, iar de acum să înceapă o nouă eră și un nou proiect național.
„Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric și să începem împreună un nou proiect național. Va trebui să lucrăm consecvent și coerent, pas cu pas. Nu-i vom convinge nici pe românii de acasă, nici pe cei din străinătate decât atunci când vor vedea că lucrurile se întâmplă în practică. Nu putem fi țara proiectelor mereu începute și mereu neterminate, de la Constituție la autostrăzi. Moștenirea Revoluției ne obligă la o Românie a lucrului bine făcut!”, a încheiat Iohannis.
Acesta a părăsit imediat Sala Mare de la Operă, aici urmând să aibă loc concertul Corul Naţional de Cameră Madrigal la Opera Naţională.
Articole pe aceeași temă:
Timisorenii i-au cerut lui Iohannis, pe treptele Catedralei Mitropolitane, sa-l aresteze pe Iliescu
Klaus Iohannis, primit cu urale si aplauze la UVT: Educatia este cheia succesului
Citiți principiile noastre de moderare aici!