Reprezentanții Primăriei Timișoara îi vor înmâna titlul luni, în 17 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național Mihai Eminescu, în cadrul evenimentului „Dor de Eminescu”, ocazie cu care Ion Caramitru și Aurelian-Octav Popa vor urca pe scenă. Cei doi artiști vor prezenta spectacolul alcătuit pe baza unor selecțiuni din manuscrisele de poezie, proză și filosofie ale marelui poet.
„Domnul Ion Caramitru, actor de teatru și film, profesor, regizor, director de teatru și președinte UNITER, este îndreptățit să primească acest titlu, având în vedere performanțele din întreaga sa carieră puse în slujba teatrului și a filmului românesc, dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum și pentru promovarea Timișoarei, Capitală Culturală Europeană în anul 2021, în cadrul celei de-a 25-a ediții a Galei Premiilor UNITER, care a avut loc anul trecut în orașul de pe Bega, dar și pentru promovarea României în lume”, spun reprezentanții primăriei.
Ion Horia Leonida Caramitru s-a născut în 9 martie 1942, în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Secția actorie, în anul 1964, iar în 1975 a obținut diploma în specializarea regie-teatru, de la aceeași instituție.
A debutat în 1964, pe scena Teatrului Național București, în piesa „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu. Actor de teatru și film, profesor și regizor, Ion Caramitru este președintele UNITER din anul 1990 și, începând cu 2005, director al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.
Faimosul actor a fost și o figură marcantă a Revoluției Române din 1989, numărându-se printre cei care au intrat în Televiziunea Română în 22 decembrie pentru a anunța căderea regimului Ceaușescu. În 1996-2000, Ion Caramitru a fost ministru al Culturii. A jucat în peste 40 de filme și în nenumărate spectacole, obținând de-a lungul anilor mai multe premii și distincții.
Biletele pentru spectacolul extraordinar „Dor de Eminescu” se găsesc la Agenția de bilete a Teatrului Național Mihai Eminescu sau online.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2077384″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!