Un număr de 1.218 carti postale ilustrate, provenind din perioada 1896 – 1947, de la primele litografii cromo sau monocolore până la clişee foto tipărite monocolor şi apoi colorate manual, care refac istoria Banatului istoric, sunt expuse în cadrul evenimentului. Toate sunt incluse în colecţia de peste 7.300 de carti postale aparţinând lui Remus Thomas Mochnacs, lector la Catedra de Istorie de la Universitatea de Vest (UVT). Exponatele includ atât imagini cu oraşele regiunii, dar şi cu mediul rural din Banatului istoric. Este surprinsă întreaga societate bănăţeană, cu şcolile şi bisericile, străzile şi pieţele, fabricile şi magazinele, clădirile şi instituţiile vremii. Vizitatorii pot afla care era arhitectura perioadei, dar şi moda, oamenii şi preocupările lor cotidiene. Sunt surprinse imagini atât din Banatul imperial austro-ungar, cât şi cel ulterior, regal românesc.
Printre surprizele expuse regăsim câteva vederi care prezintă, aşa cum vedeau bunicii noştri, viitorul localităţilor din regiunea Banat. Acestea includ Zeppeline pe cerul Timişoarei, tramvaie suspendate în comuna Bozovici sau în oraşul Lipova, autostrăzi aeriene. Din păcate, ideile înaintaşilor nu şi-au găsit un corespondent în realitate nici după 100 de ani, singura autostradă din zonă este în lucru de mai mult timp, iar şoselele sunt încremenite în timp şi în mare parte în stare proastă.
Expoziţia este organizată la Centrul Regional pentru Dezvoltarea Durabilă a Banatului din Piaţa Victoriei nr. 3, şi este deschisă publicului până pe 21 mai, de luni până vineri, între orele 10 şi 14.
Citiți principiile noastre de moderare aici!