Cel mai vechi exponat este o cască de telefonie, de origine suedeză. Exponatele prezentate includ telefoane de pe vremea războiului, aparate radio cu lămpi, diferite aparate de măsură şi control sau celebrele radiotelefoane utilizate înainte de 1989 de armată sau miliţie, precursoarele staţiilor walkie-talkie actuale.
O secţiune specială este dedicată celebrelor „lămpi”, componentele electronice prezente în vechile aparate radio, dar şi în numeroase alte modele de aparatură. Dimensiunea multora dintre aceste lămpi i-ar uimi şi pe cei mai experimentaţi electronişti. „Exponatele au fost donate de proprietari, mulţi dintre aceştia sunt chiar angajaţi ai ANCOM”, ne-a declarat directorul instituţiei, Cătălin Marinescu.
Un stand special este dedicat documentelor din istoria telecomunicaţiilor din România. Atrage atenţia un carnet de membru radioamator care, în conformitate cu vremurile comuniste, prevedea ca deţinătorul să păstreze secretul convorbirilor purtate prin sistemele radio, dar şi secretul referitor la cadrul legislativ din domeniu! Nu lipseşte din colecţie documentul prin care s-a aprobat desfinţarea societăţii Rom Post Telecom, mai precis actul care a dus la apariţia Romtelecom, Poşta Română, Societatea Radiocomunicaţii, Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor (IGR) şi a societăţii comerciale pe acţiuni Bancpost. Un loc special este acordat radiourilor vechi sau magnetofoanelor, aparate la care bunicii sau părinţii noştri încercau să descopere o mică porţie de libertate sau muzică de calitate interzisă de autorităţile comuniste.
Evenimentul este organizat cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de administrare a sperctrului radio în România. Intrarea în expoziţie este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!