Fotografii vechi, aparate fotografice din era „primitivă”, aşa cum a numit Graure perioada de început a acestei arte în zona bănăţeană, afişe, reclame ale vremii, toate sunt reunite înn cadrul evenimentului inaugurat luni, 18 iunie, la Galeria Mansarda. „Am reuşit să adun aceste exponate şi mi-am propus să prezint evoluţia fotografiei bănăţene, dar şi greutăţile cu care fotografii vremii se confruntau în acele timpuri. Iar când vorbesc de greutăţi mă refer mai ales la problemele de ordin chimic, la procedurile pe care fotografii le aveau la dispoziţie pentru a efectua aceste imagini. Era era primitivă a fotografiei, la acea vreme era ceva nou, această artă era numită sunimage – imagine solară. Fotografia era puţin cunoscută, dar era o adaptare la vremurile de atunci”, a declarat, la vernisarea expoziţiei, Cristian Graure.
Sunt 170 de ani de istorie a Banatului prezentată în imagini, cu poze inedite pentru majoritatea vizitatorilor.
Evenimentul marchează peste 170 de ani de activitate fotografică în Banat. Exponatele cuprinse în cadrul evenimentului ilustrează atât evoluţia tehnicilor şi procedeelor, cât şi tipologia şi formatele fotografice adoptate pe perioada a şapte decenii, ilustrate prin diferite accesorii şi aparatură fotografică de secol XIX, prin reclame extrase sau în original prezente în presa vremii. Punctul principal de interes va fi reprezentat de fotografiile expuse în original, fotografii care acoperă o bogată varietate de procedeele folosite atât la scară mondială cât şi locală: Dagherotipia, Ambrotipia, Ferotipia sau fotografia albuminată, modalităţi utilizate în principal pe perioada menţionată. Unul dintre cele mai interesante exponate prezentate este un aparat ce permitea efectuarea de fotografii stereografice, un aparat extrem de rar şi greu de găsit în această parte a Europei.
Sunt reprezentate principalele activităţi ale fotografilor locali prin creaţiile timpuri ale lui: Carl Kehrer, Fridolin Hess, Anton Fialla, Joseph Brand până la mai cunoscuţii Kossak Joseph sau Hutterer Geza.
Organizatori ai evenimentului sunt Consiliul Judeţean Timiş şi Muzeul Banatului Timişoara, împreună cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!