„Există o serie de priorităţi ale ştiinţei şi tehnicii la noi în regiune care stau disparate. Aşa sunt tramvaiele vechi, turbina încă funcţională în amonte de Bega, în Caraş există Muzeul mineritului. Toate aceste exemple ale inventivităţii celor din Banat ar trebui reunite sub acelaşi acoperiş. Timişoara şi Timişul merită acest lucru”, este de părere Coifan.
Alesul judeţean a declarat totodată că va înainta ideea în plenul CJ Timiş, cel mai probabil în luna aprilie, urmând a fi bugetat pentru început conceptul noii instituţii care va avea ca model alte muzee de acest gen, celebre în Europa, cum ar fi cele din Munchen, Milano sau Leon, în Spania.
Muzeul Ştiinţei şi Tehnologiei din Banat ar putea fi găzduit de o clădire nouă sau chiar una care să fie construită anume în acest scop. Cât despre locaţia în sine, nimic nu e încă hotărât.
„Va fi un teren pe care urmează să-l identificăm. Am estimat că ar fi nevoie de o suprafaţă de un hectar, pentru că trebuie să existe, alături de spaţii de depozitare a exponatelor, şi un pavilion în care vizitatorii să poată reface invenţiile care au adus Banatului atâtea premiere”, a mai spus Viorel Coifan.
Pentru punerea în practică a ideii grupului de consilieri liberali ar urma, spun aleşii, să fie înfiinţată o fundaţie cu participarea consiliilor judeţene din Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, primării şi parteneri privaţi.
Nu este deloc o coincidenţă ca anunţarea acestei idei să fie făcută în luna martie, pe data de 26 aniversându-se 50 de ani de la darea în folosinţă a primului calculator electronic românesc, MECIPT 1, realizat la Timişoara. Momentul aniversar va fi marcat la Universitatea Politehnica printr-o festivitate la care vor lua parte mulţi dintre cei implicaţi în realizarea acestei alte premiere a ştiinţei şi tehnicii bănăţene.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!