Compozitorii George Enescu şi Béla Bartók deschid acest drum al memoriei către marile evenimente artistice ale Timişoarei în timp, numele lor fiind înscrise pe plăcile amplasate în faţa ansamblului arhitectural Capitol.
Preşedintele Pro Philarmoniei i-a avut alături la ceremonia inaugurală pe Ioan Holender, consilier al Metropolitan Opera New York, şi Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara.
„Este o reverenţă în faţa memoriei unor personalităţi care au scris istorie culturală şi totodată un gest de recuperare şi de relansare în spaţiul public şi în cel al conştiinţei contemporane a unor prezenţe extraordinare pe scena muzicală clasică a oraşului, a unui spirit care defineşte în profunzime Timişoara şi o plasează, de secole, pe axa oraşelor cu vocaţie culturală autentică. Aleea Muzicienilor va cuprinde 24 de stele-emblemă, dedicate marilor artişti care şi-au înscris numele în Cartea de onoare a Filarmonicii Banatul, precum Johannes Brahms, Sviatoslav Richter, Joseph Joachim sau Strauss”, a declarat Emil Cristescu.
Inspirate de „Walk of Fame” de la Hollywood, dar şi de aleea în aceeaşi manieră de la Viena, stelele au fost realizate din marmură şi bronz, după un concept al artistului plastic Ugron Lajos, şi donate de preşedintele Asociaţiei Pro Philarmonia.
S.P.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!