Inspectorul-șef Ileana Mogoșanu lucrează la ITM Timiș de 20 de ani.
„Am găsit o instituție care se zbate pentru a verifica dacă drepturile și toate clauzele din contractele colective de muncă ale salariaților sunt îndeplinite de către angajator. O instituție cu o echipă de profesioniști, unde primează respectarea legii și verificarea dispozițiilor legale privind legislația muncii în vigoare. Mă regăsesc, este a doua casă pentru mine, motiv pentru care și toate rezultatele noastre stau mărturie la ceea ce spun”, a spus pentru Tion Ileana Mogoșanu, inspector-șef al ITM Timiș.
Anul trecut, instituția a aplicat amenzi în valoare de peste 12 milioane de lei.
„Nu amenzile ne interesează în mod particular, pentru că faptul că se aplică amenzi nu este o bucurie pentru noi. Ne-am dori să avem angajatori care respectă legea și noi să facem doar partea de îndrumare și de conștientizare. O facem, iar în județul Timiș angajatorii au conștientizat că trebuie să respecte legislația.
Sunt foarte mulți angajatori din alte județe care vin și prestează activități lucrative pe teritoriul județului Timiș și atunci, în mare parte, sancțiuni cu amendă avem la aceștia”, a mai spus Ileana Mogoșanu.
Potrivit acesteia, ITM Timiș derulează în această perioadă o campanie de verificare a prevederilor Ordonanței 99 din anul 2000 pentru a vedea dacă angajatorii asigură condiții de muncă adecvate pe timp de caniculă. De asemenea, sunt verificate șantierele, ștrandurile și alte activități care se desfășoară în aer liber.
„În mare parte, lucrurile sunt în regulă, am găsit în construcții din nou muncă la negru, dar nu foarte multe persoane. Cea mai mare pondere de muncă fără forme legale a fost depistată în primele șase luni ale anului, 2.512 persoane la societățile de transport alternativ ride sharing”, a adăugat aceasta.
Sorina Munteanu este șefa Biroului Corpului de control relații de muncă și lucrează la ITM Timiș de 25 de ani, de la înființarea Inspecției Muncii, aflându-se printre cei mai vechi angajați.
Cu un sfert de secol vechime se poate lăuda și Olivia Unguraș, inspector de muncă în cadrul Compartimentului contracte colective și evidența muncii.
Antonio Bădescu este angajat de 22 de ani la ITM Timiș, iar de anul trecut conduce Corpul de Control al relațiilor de muncă din cadrul instituției.
„De când sunt eu la inspectorat, piața muncii a suferit trei modificări. A fost o reorientare și o reconversie profesională a salariaților, care lucrau în fostele întreprinderi înainte de 1990 și au trebuit să adapteze noilor condiții de muncă. A doua etapă a pieței muncii a fost pandemia, în care a apărut munca la domiciliu și telemunca și a treia etapă, datorită lipsei forței de muncă în județul Timiș, apariția cetățenilor non-UE, lucru la care noi a trebuit să ne adaptăm de fiecare dată cu aceste lucruri”, a afirmat Antonio Bădescu.
Tot de la înființarea instituției lucrează și Cristina Nicoară și la acest moment de bilanț a spus că nu a fost întotdeauna ușor, dar a fost frumos.
ITM Timiș are 80 de angajați, iar instituția funcționează, de anul trecut, într-un sediu nou, aflat la intrare în comuna Giroc.
Acum, digitalizarea ușurează munca angajaților și a angajatorilor, care nu mai sunt puși atât de mult pe drumuri.
„La început au fost ani mai grei și condiții mai grele de muncă, era mult mai greu și pentru angajatori și pentru angajați care se adresau Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, deoarece nu eram așa de digitalizați. Lumea venea la ghișeu, se depuneau state de plată, contracte de muncă, declarații privind comisionul datorat ITM și înainte de data de 25 a lunii erau 200- 300 de persoane care stăteau la coadă și noi eram foarte îngrijorați că nu putem să îi ajutăm pe toți. Stăteam până la ora 22 și munceam, dar acum am venit în întâmpinarea angajatorilor și foarte multe documente și în ceea ce privește controlul pot să le trimită pe e-mail.
Noi le procesăm, discutăm cu ei prin mail sau telefonic și sunt invitați doar când semnează documentele, încheierea controlului la ITM. Ne-am gândit că ei trebuie să facă demersuri să le meargă afacerea bine, nu să piardă timpul la o instituție a statului și să stea la cozi.
Suntem în plin proces de digitalizare în continuare și Inspecția Muncii, prin Ministerul Muncii, derulează un program cu fonduri europene prin PNRR, prin care se va digitaliza în proporție de 90% activitatea noastră, ceea ce este bine și pentru noi și pentru cei care au nevoie de noi sau care sunt verificați de noi”, a precizat Ileana Mogoșanu, inspector-șef al ITM Timiș.
La împlinirea unui sfert de secol, ITM Timiș a decernat plachete aniversare reprezentanților mai multor instituții din județ.
Pe aceeași temă:
Inspectorii ITM Timiș ies pe teren să vadă cum respectă angajatorii legea pe timp de caniculă
Amenzi de 1 milion de euro date de ITM Timiș serviciilor de transport alternativ
Citiți principiile noastre de moderare aici!