Dragobetele poate fi un moment/motiv pentru ca fumătorii să aibă grijă de partenerii lor. Programul naţional Stop Fumat continuă şi, în acest context, medicii atrag atenţia asupra faptului că fumatul are efecte secundare asupra vieţii de cuplu.
„Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru activităţi plăcute în doi sunt doar câteva din motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat. Cu atât mai mult cu cât este greu de tolerat un bărbat cu tulburări de erecţie ori o femeie îmbătrânită prematur din cauza fumatului. Şi asta în contextul în care riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu. 9,1% din pacienţii înscrişi în cadrul Programului Naţional Stop Fumat au indicat „presiunea” partenerului şi doar 5,4% dorinţa de a proteja partenerul”, precizează specialiştii.
Aceştia mai arată că „deşi fiecare cuplu este o lume în sine, se pot evidenţia trei tipuri de comportamente de cuplu în legătură cu fumatul şi anume: acceptare şi împărtăşire – în care ţigara este un factor de coeziune, face parte din cotidianul cuplului indiferent dacă doar unul din parteneri fumează; acceptare şi detaşare – în care ţigara este percepută ca un element neutru, ambii văzând fumatul ca pe o alegere individuală, cel mai mult fumând în alt context decât al cuplului; conflictual – în care ţigara generează discuţii şi tensiune – unul din parteneri este permanent tachinat în legătură cu anumite aspecte negative ale fumatului ceea ce conduce de fapt la întărirea comportamentului prin activarea mecanismelor de apărare”.
În România, Programul Naţional Stop Fumat îşi propune să îi ajute pe acei oameni care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la fumat şi au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici şi psihologi specializaţi în tabacologie, prezenţi în centrele Stop Fumat şi implicaţi cu sufletul în acest proiect stau în slujba celor care vor şi cred că pot renunţa la această boală deosebit de gravă – dependenţa de nicotină.
Datele de contact ale medicului şi ale psihologului pot fi găsite pe site: www.stopfumat.euwww.stopfumat.eu şi la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920. Programul Naţional Stop Fumat include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit şi accesul la medicamente gratuite. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, ori să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.euwww.stopfumat.eu ) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. În Timişoara funcţionează un Centru de luptă împotriva fumatului, în incinta Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş (0256.207670).
Citiți principiile noastre de moderare aici!