Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Este a patra instituție din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. A fost vizitată întâi la MNIR în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020, apoi deschisă la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020 – 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-5 aprilie 2021) și la Muzeul Județean Buzău (12 mai – 27 iunie 2021).
„Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română și-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului „Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
Vizitatorii vor avea ocazia să afle informații și despre istoria Jandarmeriei timișene și despre maiorul Aristide Ursu și subofițerul Radu Dumitru.
„Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții «Jandarmii și milițienii de la sate» publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014”, mai spun cei de la MNaB.
„Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată la Bastionul Maria Theresia din strada Martin Luther, nr. 4, în perioada 8 iulie – 29 august, de marți până duminică în intervalul orar 10-18. Accesul în expoziție este gratuit pentru elevi, studenți, pensionari, pentru restul categoriilor de vizitatori biletul de intrare este de 15 lei. Vernisajul expoziției are loc miercuri, 7 iulie, de la ora 17.
Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Muzeul Național al Banatului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș „General Moise Groza”, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Consiliul Județean Timiș, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Asociația RoMilitaria și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
X1907, 1933, 1989.
-
Nu exista in 89. În rest ai dreptate.
10 August
În 2018 a fost comemorat 100 de ani de la înfințarea Romîniei . În 1918. Cum e cu 1850 ?
Azi-mâine aflăm că și Imperiul Otoman în fond a fost romînesc
-
Corect. Era cat pe ce sa gasesc scuza ca tot ce e valah a devenit romanesc, asa cum azi am ajuns sa fim tzara capitalei, nu sa avem capitala tzarii. Dar Ghica era voievod in Moldova. Romania nu exista in 1850.
jandarm= Sclav
Ati lasat fara comentarii la articolul despre scumpirea gunoiului – ca nu merita alta denumire bransa celor care au pus gheara pe salubrizare. Scumpesc cand ii taie capul, fi-le-ar propunerea sa le fie… ei propun, ei aproba… Pai nu arata toata structura lor de banii pe care ii tot umfla, de la tomberoanele mizerabile amplasate pe strazi la masinile lor imputite si murdare incontinuu (ca nu le spala cat ar trebui), la oamenii prost platiti care fac efectiv munca de ridicare a gunoiului. Baza lor de vizavi de Euro pute cu totul desi e in oras, de taxat taxeaza fix, ori ca arunci o punguta pe saptamana, ori ca umpli tomberonul intre 2 ridicari, de luat chestii mai mari, nu mai iau – acolo mergu matale si plateste alti bani sa ai unde le arunca! Un dezastru, o nesimtenie, si ei scumpesc? Pai inmultesti scumpirea cu numarul de persoane si firme de la care o iau cu japca – si te iei ci mainile de cap – unde merg banii aia? Sa afiseze transparent bugetul lor – organigrama, cheltuieli, bonusuri, salarii… pe urma sa aiba tupeul de scumpiri. Cu toate scumpirile lor, arata de la o posta a firma devalizata! Ce, o sa zica (utopic, ca ei nu zic nimic, ii doare undeva ca lumea e indignata), ca s-a scumoit taxa la deponeul de gunoi nustiucare, prin urmare si ei tr sa scumpeasca etc… Ce, domnilor, nu mai e loc de gunoiul cetatenilor de aici, ca e prea mult adus dinafara?! Tre sa scumpim pentru fraierii care locuiesc aici? Nu au plecat destui, satui de toate scumpirile, tranzitiile, crizele si in general de minciunile trambalate pe aici de atatea decade (zic si inainte de 90, minciuni au fost, minciuni sunt inca…).
Cea mai proasta meserie! Un fel de ,,Analfabeti – Begins”
Sa schimbe din temelii sistemul de recrutare si tot ceea ce tine de invatamint in scolile lor,ceea ce este acum este cum nu trebuie sa fie,rezultatul se vede,nu trebuie sa fi specialist sa iti dai seama de pregatirea acestora,la examenul de admitere sa introduca probe fizice mult mai riguroase,si introduse pe linga pregatirea de specialitate multe alte materii de cultura generala,inclusiv caligrafie,ce se vrea sa credem,intr o tara in care invatamintul este cum este,adica cu calificativul cel mult suficient,la jandarmi este cea mai mare exceptie,cam greu de crezut,si nu in ultimul rind pensionarea sa se faca la 65 de ani,ca toti muritorii de rind,cine nu rezista la stres nu trebuie sa se faca jandarm,sint si alte meserii banoase,bucatar,cofetar,pantofar,strungar si multe altele,trebuie doua conditii mari si late,sa ai ceva in cap si sa iti placa munca.