Consilierea profesională oferită de liceele româneşti este destul de puţin prezentă în activitatea şcolară. Accentul se pune destul de mult pe teorie, practica rămâne mult în urmă, iar tinerii se indreaptă spre meserii pentru care cred că ar fi buni şi după aceea mulţi ajung să regrete alegerea făcută. O organizaţie internaţională, prezentă deja şi la Timişoara, Junior Achievement Worldwide încearcă să ajute viitorii studenţi să-şi aleagă cariera cea mai potrivită. În acest scop se organizează evenimentul intitulat Job Shadow Day, o acţiune în care elevii aflaţi în clasa a 11-a devin „umbra” unui profesionist cu carieră, în cadrul unei firme sau a unei instituţii publice. „Timp de o zi, tinerii însoţesc persoana respectivă la serviciu, în funcţie de programul pus la cale de firma respectivă. Unele au un asemenea program de opt ore, altele de patru sau şase ore. În această perioadă, „umbra” împreună cu persoana desemnată să se ocupe de copii participă la o zi normală de lucru. Ei descoperă direct dacă meseria pe care şi-au propus să o urmeze este într-adevăr ceea ce îşi doresc în carieră”, ne-a declarat Camelia Moţ, organizatoarea ediţiei locale, timişorene, a Job Shadow Day.
În oraşul Timisoara acţiunea este în al doilea an de desfăşurrare. Pe 3 martie, în jur de 740 de copii vor intra în program. Anul trecut, la Timişoara acţiunea a fost un succes. Chiar dacă a fost doar prima ediţie, peste 600 de liceeni au fost trimişi să descopere ce înseamnă de fapt o anumită slujbă. „A fost un succes enorm, la Bucureşti Job Shadow Day a avut loc în mai multe ediţii. La Timişoara a fost prima dată, iar reuşita acţiunii a fost totală! Nu ne aşteptam nici noi să fie atât de mulţi participanţi. Dacă în Bucuresti au participat in jur de 200, la noi numărul a depăşit 600 de la prima ediţie”, ne-a mai declarat Camelia Moţ. Anul trecut 7 şcoli au răspuns pozitiv solicitării lansate de Junior Achievement. În 2011, 21 e şcoli au fost cuprinse în program. Numărul elevilor de la o unitate de învăţământ a fost limitat, în aşa fel încât să participe cât mai multe şcoli.
„Surprinzător a fost interesul firmelor şi instituţiilor timişorene pentru participarea la program. Avem mai multe oferte decât numărul de elevi participanţi, va trebui să vedem cum să facem încât să nu fie pierdute.”, a mai menţionat Camelia Moţ.
Meseriile bănoase, cu statut social, sunt cele mai atractive
O analiză efectuată asupra cererilor valorificate la ediţia de anul trecut, dar şi a celor ce au fost lansate de tineri anul acesta arată că se preferă meseriile care oferă „deţinătorului” un statut înalt, bine definit în societate. De asemenea, sunt solicitate meserii despre care se ştie că sunt bine plătite. „Cele mai multe solicitări au fost pentru arhitecţi, avocaţi şi jurişti, în domeniul IT şi Poliţie sau Jandarmerie! Copiii au fost mai mult decât încântaţi de ceea ce au văzut în laboratorul criminalistic sau tehnica de luptă prezentată de poliţişti. Din păcate, cele mai puţine solicitări sunt pentru cele de profesor, pentru educatori mai există interes, dar pentru învăţământ aproape deloc. Au fost şi unele solicitări pe care nu am putut să le satisfacem, spre exemplu cele de pilot de aeronavă”, am aflat de la responsabila Job Shadow Day. „Mulţi tineri se cred meniţi pentru o anumită slujbă, iar după ce văd pe viu ce înseamnă acel loc de muncă îşi dau seama că nu îşi doresc să facă aşa ceva şi că li s-ar potrivi cu totul altceva. Anul trecut au fost chiar copii care au vrut să fie jurnalişti şi după ce şi-au dat seama câtă muncă presupune această meserie, că nu înseamnă doar să stai pe scaun la radio şi să vorbeşti la microfon, au renunţat”, a mai declarat Camelia Moţ.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!