120 de kilograme de fasole cu boaba mare, 40 de kilograme de ceapă călită, 40 de kilograme de morcovi, 10 kilograme de păstârnac, 5 kilograme de usturoi, dafin, cimbru, piper boabe, piper alb şi neaparat multă dragoste. Aceasta este reţeta pe care a folosit-o Uica Mihai pentru a pregăti un cazan mare de fasole pentru timişoreni cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
„Bănăţenii când au ajuns la Alba Iulia au fost cazaţi în diferite sate. Fiind post, au fost serviţi cu fasole, e o mâncare ieftină, consistentă şi de post şi a apărut tradiţia cu fasolea de 1 Decembrie”, ne-a spus Uica Mihai.
El a beneficiat de şapte ajutoare pentru a prepara fasolea, aşa că înainte să o împartă timişorenilor a făcut un adevărat spectacol în centrul Timişoarei. Însoţit de Ansamblul Casei de Cultură a Studenţilor, îmbrăcaţi în straie populare, au făcut o paradă prin centrul oraşului. S-au oprit în faţa Operei, unde au încins o horă şi le-au transmis timişorenilor să fie mândri că sunt români.
După paradă, Uica s-a întors la cazanul cu fasole, care era numai bună pentru a gusta din ea, astfel că timişorenii s-au pus la rând pentru a primi o porţie din bunătatea de fasole gătită de Uica Mihai. Preţul unei porţii de fasole este 5 lei. Cei care vor, pot adăuga şi o porţie de cârnaţi, pentru încă 5 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!