O pereche de pantofi sport rezistenţi, un echipament lejer şi multă energie. De asta au nevoie cei care plănuiesc să se apuce de alergat. Dar cum, de multe ori, timpul limitat, lipsa de motivaţie şi sedentarismul ne împiedică să ne mobilizăm şi să facem o tură în parcul din apropiere, amânatul lucrurilor a devenit o practică des întâlnită printe cei care plănuiesc să se apuce de jogging.
Un tânăr din Timişoara a dat startul unor ture de alergare care să le fie utile şi plăcute celor care ar vrea să facă mişcare, dar nu reuşesc să se apuce de jogging pe cont propriu. “Alerg o tura”, numele sub care sunt reunite sesiunile de alergare organizate în diferite zone din Timişoara, este destinată oricui, indiferent de vârstă sau condiţie fizică.
“Iniţiativa îi aparţine lui Cătălin Petru. El a încercat tot felul de remedii şi medicamente pentru a slăbi şi nu a reuşit. Când s-a apucat de alergat şi a avut o dietă echilibrată însă a reuşit să slăbească 35 de kilograme, în doi ani de zile. Văzând beneficiile, a hotărât să împărtăşească şi cu alţii”, spune Raluca Moisi, o tânără care participă la sesiunile de alergare încă de la început.
Cătălin este plecat momentan din ţară, dar “Alerg o tura” continuă cu succes şi în lipsa lui, cu sesiuni de alergare de luni până sâmbătă. În medie îşi fac apariţia în jur de cinci partipanţi, iar mişcarea începe întotdeauna cu o sesiune de stretching.
“Stretchingul este foarte important. Eu nu ştiam asta înainte şi mă apucam direct de alergat, după care mă trezeam cu febră musculară. Responsabilii de tură coordonează mereu exerciţiile şi ritmul alergării, iar la sfârşit se relaxează muşchii”, mai spune Raluca.
De asemenea, fiecare participant la turele de jogging aleargă după propriile puteri. “Nu există eu alerg mai repede sau eu alerg mai încet şi rămân în urmă. Cei mai rapizi pot alerga pe loc în aşteptarea celorlalţi”, ne-a mai spus Raluca.
Lunea, întâlnirea se dă seara, la ora 20, în Calea Şagului, la Profi, marţea, de la aceeaşi oră, pe Take Ionescu, la sediul Inspectoratului de Poliţie, iar miercurea pe Calea Aradului. Joia se aleargă şi de dimineaţă, de la ora 8, în Calea Şagului, şi de la ora 20, în zona Stadionului “Dan Păltinişanu”. Doritorii pot alerga şi sâmbătă – startul se dă la ora 9, la Parcul Botanic. Sesiunile de alergare se ţin indiferent de condiţiile meteo, iar confirmarea prezenţei nu este obligatorie.
“De când alerg am observat îmbunătăţiri pe partea de cardio: abia alergam 5 minute la început, acum am ajuns la 35. Am progresat foarte mult şi în general alerg de două ori pe săptămână, dimineaţa, pentru că adrenalina eliberată în timpul alergării îmi dă o energie debordantă”, ne-a mai explicat Raluca Moisi.
Cei interesaţi să se alăture grupurilor de jogging sunt invitaţi să consulte site-ul alergotura.ro, pentru mai multe detalii. Sesiunile de alergare pot dura 15, 30 sau 45 de minunte, în funcţie de condiţia fizică a participanţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!