Tot mai multe facultăţi caută parteneri pentru a-i trimite pe studenţi să-şi facă practica la aceştia şi să înveţe ce înseamnă piaţa muncii şi activităţile pe care le vor desfăşura în domeniul în care se specializează odată ce termină facultatea. Nici Facultatea de Drept nu a scăpat ocazia de a-i pregăti pe viitorii magistraţi în ceea ce priveşte procesul legislativ. Marţi a fost semnat un protocol între UVT, Curtea de Apel Timişoara, Tribunalul Timiş şi Judecătoria Timişoara, care le permite tinerilor să deruleze activităţi practice pe lângă oameni din domeniul legislativ până la sfârşitul anului universitar.
„Cei 45 de studenţi vor însoţi 45 de judecători şi magistraţi şi vor vedea concret care sunt activităţile derulate la instanţele judecătoreşti. Este, din câte ştim noi, primul astfel de parteneriat din ţară. Trebuie să recunosc, modelul l-am preluat de la americani”, a precizat Cristian Pup, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara. El a completat că numărul judecătorilor reprezintă o surpriză plăcută, deşi iniţial peste 70 de judecători şi-au exprimat intenţia de a participa la acest proiect. „Studenţii vor sta pe lângă judecătorii mentori câte 1-2 zile pe săptămână, convenite între ei. Există şi 12 studenţi rezervă în cazul în care cineva nu poate, din diverse motive, să continue activitatea la proiect”, a mai explicat Pup. Tinerii vor fi degrevaţi de cursurile practice de la facultate.
Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă un an. Dacă totul merge bine, cele două părţi se gândesc să facă o tradiţie din practica tinerilor la instituţiile judecătoreşti timişene.
„Selecţia s-a făcut pe bază de voluntariat. Peste 90 de studenţi au fost interesaţi de proiect, dar am ales doar 45 dintre aceştia în funcţie de mediile avute”, susţine Cristian Clipa, prodecanul Facultăţii de Drept. El a admis că trei-patru dintre studenţii admişi în proiect au părinţi care lucrează în sistem.
În virtutea protocolului semnat între cele patru instituţii, fiecare student va fi implicat în activitatea de practică profesională pe lângă un judecător mentor. Stagiul de practică reprezintă o inovaţie în tiparul practicii de specialitate din România, studentul desluşind mecanismul procesului de judecată, văzut din culisele instanţei, astfel că discipolul de astăzi poate deveni judecătorul de mâine, afirmă reprezentanţii părţilor implicate.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!