La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș a fost convocat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a intervenției și Grupa Operativă ISU Timiș. Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra spune că nu va ezita să rezilieze contractele cu firmele de deszăpezire dacă acestea nu-și fac treaba.
„Peste 10.000 de cetățeni din 30 de localități sunt afectați de întreruperile de curent electric deoarece din cauza greutății zăpezii au fost distruse 19 linii de medie tensiune. Împreună cu celelalte autorități am decis mobilizarea forțelor de la ISU Banat pentru o atentă monitorizare a situației de la nivelul județului. Din fericire, circulația rutieră atât pe drumurile naționale cât și pe cele județene nu este blocată sau închisă, dar sunt condiții de iarnă, de aceea este imperios necesar să nu vă aventurați și să circulați cu prudență. Drumarii sunt mobilizați să intervină în continuare pentru ca dimineață toate drumurile județene să fie practicabile. Transmit un mesaj firmelor de deszăpezire: nu voi ezita să reziliez contracte acolo unde constat că implicarea lasă de dorit”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra.
Pompierii ISU Timiș au făcut și ei bilanțul. Codul portocaliu a fost declanșat la ora 6 dimineața, iar în intervalul 8-20, pompierii militari au intervenit în 60 de situații de urgență: trei incendii, 23 degajări de copaci sau crengi care au căzut pe autoturisme, 11 degajări cabluri de pe partea carosabilă și cinci accidente rutiere.
La nivelul județului Timiș, la ora 20, 31 de localități au fost parțial/total nealimentate cu energie electrică. În prezent, pentru restabilirea energiei electrice în localitățile afectate lucrează 18 echipe, iar în urma ședinței operative s-a dispus dublarea numărului echipelor de lucru în teren cu lucrători din județele Arad și Hunedoara.
Pe autostradă s-a intervenit cu 67 de utilaje, pe drumurile naționale au fost scoase 49 de utilaje, iar pe drumurile județene 29 de utilaje.
Potrivit autorităților, în Timișoara reprezentanții primăriei au raportat pe străzi 8 autobasculante cu lamă și sărăriță și două bulexcavatoare, dar vor fi scoase pe străzi și echipe de la Colterm.
„Reprezentantul primăriei municipiului Timișoara, Robert Kristof, a precizat că echipele de la nivelul municipiului vor fi suplinite cu echipaje Colterm”, transmite Grupa Operativă Timiș.
Video: Facebook/Robu trebuie sa plece
Reprezentanții primăriei raportau încă de vineri că SDM are la dispoziție 45 de utilaje, însă nu au fost în stare să transmită un raport al intervențiilor. Am încercat să luăm legătura atât cu city managerul Robert Kristof, cât și cu primarul Nicolae Robu, dar niciunul dintre cei doi nu s-a sinchisit să răspundă apelurilor reporterului Tion.
Autoritățile le recomandă șoferilor să folosească mașinile personale doar dacă este strict necesar.
„Celor care pleacă la drum în această perioadă le recomandăm să aibă autoturismele echipate corespunzător, să se intereseze asupra stării drumurilor înainte de pornire și să respecte semnalele ori restricțiile autorităților”, mai spun componenții Grupei Operative Timiș.
Video: Facebook/Robu trebuie sa plece
La ședința operativă au participat Eva Andreaș – prefect al județului Timiș, Călin Dobra – președintele Consiliului Județean, inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș Lucian Mihoc, directorii societății Enel, reprezentanți ai drumurilor naționale, drumurilor județene și drumurilor municipale (Primăria municipiului Timișoara).
UPDATE. Kristof dă asigurări: Toate utilajele sunt pe teren, ne ajută Colterm și Aquatim
Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că ei nu au raportat grupării Operative Timiș câte autospeciale de intervenție au pe teren, dar dau asigurări că SDM a scos toate cele 45 de utilaje pe străzile Timișoarei.
City managerul Timișoarei susține că este nevoie și de ajutorul Colterm și al Aquatim pentru deszăpezirea orașului, așa că pe cursul nopții se va interveni și cu echipaje ale celor două societăți ale primăriei.
„SDM are toate utilajele pe teren, în funcție de necesitate. Mai suplimentăm cu patru buldoexcavatoare Colterm și cu utilaje de la Aquatim, care ne-a asigurat că are cel puțin un buldoexcavator”, ne-a declarat Robert Kristof, administratorul public al orașului.
Peste 150 de tone de tone de material antiderapant a fost aruncat pe străzile Timișoarei, ne asigură Kristof. Un tramvai STPT a fost dotat cu lamă, iar angajații societății s-au ocupat de deszăpezirea stațiilor mijloacelor de transport în comun.
Societatea de Drumuri Municipale are în total opt utilaje cu material antiderapant, opt utilaje cu lamă, opt buldoexcavatoare, șase miniîncărcătoare și 15 autobasculante. S-au aruncat în total 150 de tone de material antiderapant.
Primăria Timișoara nu a reușit să semneze un contract serios cu o firmă de deszăpezire, însă are un contract temporar cu SDM, în valoare de 30.000 de euro.
În orașul Făget s-a reluat alimentarea cu energie electrică în zona centrală a orașului, inclusiv la spitalul din centru. Zonele periferice sunt în continuare fără curent.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2163934″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!